Den amerikanska presidenten Donald Trump har initialt uteslutit halvledare från sin senaste omgång av amerikanska tullar. Det kan det dock bli ändring på i framtiden. Om tullar läggs på halvledare som importeras till USA, hur skulle det då påverka USA-baserade halvledarföretag? Det frågan försöker konsultföretaget Semiconductor Intelligence ge svar på i sitt senaste nyhetsbrev.

Diagram 1 visar amerikansk halvledarimport för år 2024. 64 procent av importen kommer från endast fyra länder: Malaysia, Taiwan, Thailand och Vietnam. Kina står bara för 3 procent av importen. Halvledare tillverkade i Kina kommer vanligtvis till USA som komponenter i färdig elektronikutrustning såsom PC och smarttelefoner, enligt Semiconductor Intelligence.

Varför står då dessa fyra länder för en så betydande del av den amerikanska halvledarimporten? Semiconductor Intelligence konstaterar att förutom Taiwan har de inga betydande waferfabriker. De står dock för en stor del av halvledarmonterings- och testanläggningarna (A&T). Dessa anläggningar tar wafers från fabriker, kapslar dem och testar för att se om de uppfyller specifikationerna.

Dessa A&T-anläggningar kan tillhöra halvledartillverkaren (IDM) eller kan ägas av outsourcade monterings- och testföretag (OSAT). Diagram 2 från SEMI visar fördelningen av dessa anläggningar. Kina, Taiwan och Sydostasien står för 70 procent av A&T-anläggningarna.
Semiconductor Intelligence konstaterar vidare att om tullar läggs på halvledarimport till USA, skulle det driva upp kostnaderna för USA-baserade halvledarföretag. De amerikanska företagen med egna fabriker har det mesta av sin fabrikskapacitet i USA, men har den stora majoriteten av sin A&T-kapacitet utanför USA. TSMC bygger fabriker i USA, men har för närvarande inga A&T-anläggningar i USA.
En lösning för att undvika tullar skulle enligt Semiconductor Intelligence vara att företag bygger fler A&T-anläggningar i USA. Det kommer dock att ta betydande tid och pengar att bygga dessa anläggningar. Tabell 1 visar föreslagna nya A&T-anläggningar som annonserats under de senaste åren.

Baserat på dessa projekt tar det enligt Semiconductor Intelligence två till tre år att bygga en ny A&T-anläggning. Kostnaden kan bli över 4 miljarder dollar. Endast två av dessa nya anläggningar finns i USA – nämligen Amkor, ett OSAT-företag, bygger en A&T-anläggning för att stödja TSMC:s fabriker i Arizona och Integra Technologies, ett OSAT-företag, som tillkännagav planer på en A&T-anläggning i Kansas, men projektet har försenats. Intels A&T-anläggning i Polen har enligt Semiconductor Intelligence försenats i minst två år.
Vidare finns det betydande kostnadsskillnader för att bygga anläggningar i USA och Europa jämfört med Asien. De tre A&T-anläggningarna som planeras för USA och Europa har enligt Semiconductor Intelligence en genomsnittlig beräknad kostnad på 3 miljarder dollar och genererar en genomsnittlig sysselsättning för 1 900 personer. De tre anläggningarna som planeras för Asien har en genomsnittlig kostnad på 840 miljoner dollar och en genomsnittlig sysselsättning för 3 500 personer.
Som avslutning skriver Semiconductor Intelligence att ”Alla tullar som läggs på halvledarimport till USA skulle öka kostnaderna för de flesta USA-baserade halvledarföretag såväl som utländska företag. Om amerikanska företag bestämmer sig för att bygga fler A&T-anläggningar i USA kommer det att ta flera år och öka A&T-kostnaderna.”