I EU-kommissionens Chips Act som presenterades på tisdagen föreslås att EU samlar ihop totalt 43 miljarder euro i offentliga och privata investeringar på att stärka den europeiska halvledarindustrin. Målet är att nå en global marknadsandel fram till 2030 på 20 procent.
I ett förslag till förordning (Rättsakt) föreslår EU-kommissionen idag en omfattande uppsättning åtgärder för att säkerställa EU:s försörjningstrygghet, motståndskraft och tekniskt ledarskap inom halvledarteknologier och -tillämpningar. Avsikten med European Chips Act är att stärka Europas konkurrenskraft, motståndskraft och bidra till att uppnå både en digital och grön omställning.
Den senaste tidens globala brist på halvledare tvingade till fabriksstängningar inom ett brett spektrum av sektorer från fordon till sjukvårdsutrustning. Inom bilsektorn minskade till exempel produktionen i vissa medlemsstater med en tredjedel 2021. Detta synliggjorde halvledarbranschens extremt globala beroende av ett mycket begränsat antal aktörer i en komplex geopolitisk kontext. Men det illustrerade också betydelsen av halvledare för hela den europeiska industrin och samhället.
EU Chips Act kommer enligt Kommissionen att bygga på Europas styrkor – världsledande forsknings- och teknikorganisationer och nätverk samt mängder av banbrytande utrustningstillverkare – och ta itu med utestående svagheter. Satsningen avser att skapa en blomstrande halvledarsektor från forskning till produktion och en motståndskraftig leveranskedja. Sammantaget kommer satsningen mobilisera mer än 43 miljarder euro i offentliga och privata investeringar och fastställa åtgärder för att förhindra, förbereda, förutse och snabbt reagera på eventuella framtida avbrott i leveranskedjorna, tillsammans med medlemsstaterna och internationella partners. EU-kommissionen bedömer att Chips Act kommer göra det möjligt för EU att nå sin ambition om att fördubbla sin nuvarande marknadsandel till 20 procent år 2030.
European Chips Act kommer att säkerställa att EU har de nödvändiga verktygen, färdigheterna och den tekniska kapaciteten för att bli ledande inom detta område bortom forskning och teknik inom design, tillverkning och kapsling av avancerade chips, för att säkra dess tillgång på halvledare och för att minska dess beroenden, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.
Huvudkomponenterna är:
Chips for Europe-initiativet kommer att slå samman resurser från unionen, medlemsstaterna och tredjeländer som är associerade med de befintliga unionens program, såväl som den privata sektorn, genom det förstärkta ”Chips Joint Undertaking” som är ett resultat av den strategiska omorienteringen av den befintliga ”Key Digital Technologies Joint Undertaking”. 11 miljarder euro kommer att göras tillgängliga för att stärka befintlig forskning, utveckling och innovation, säkerställa utbyggnaden av avancerade halvledarverktyg, pilotlinjer för prototyper, testning och experimenterande av nya enheter för innovativa verkliga tillämpningar och för att utbilda personal samt för att utveckla en djupgående förståelse för halvledarekosystemet och värdekedjan.
Ett nytt ramverk för att säkerställa försörjningstrygghet genom att locka till sig investeringar och förbättrad produktionskapacitet, välbehövligt för att innovation inom avancerade noder, innovativa och energieffektiva chips ska blomstra. Dessutom kommer en ”Chips Fund” att underlätta tillgången till finansiering för nystartade företag för att hjälpa dem att mogna sina innovationer och attrahera investerare. Den kommer också att inkludera en dedikerad investeringsfacilitet för halvledarinvesteringar under InvestEU för att stödja uppskalningar av små och medelstora företag för att underlätta deras marknadsexpansion.
En samordningsmekanism mellan medlemsstaterna och kommissionen för att övervaka tillgången på halvledare, uppskatta efterfrågan och förutse bristerna. Den kommer att övervaka halvledarvärdekedjan genom att samla in nyckelinformation från företag för att kartlägga primära svagheter och flaskhalsar. Mekanismen kommer vidare att sammanställa en gemensam krisbedömning och samordna åtgärder som ska vidtas från en ny nödverktygslåda samt också reagera snabbt och beslutsamt tillsammans genom att fullt ut utnyttja nationella- och EU-instrument.
Kommissionen föreslår också en åtföljande rekommendation till medlemsstaterna. Det är ett verktyg med omedelbar verkan för att samordningsmekanismen mellan medlemsstaterna och kommissionen ska kunna börja omedelbart. Detta kommer från och med nu att göra det möjligt att diskutera och besluta om snabba och proportionerliga krishanteringsåtgärder.
– The European Chips Act kommer att förändra den globala konkurrenskraften på Europas inre marknad. På kort sikt kommer det att öka vår motståndskraft mot framtida kriser, genom att göra det möjligt för oss att förutse och undvika störningar i leveranskedjan. Och på medellång sikt kommer det att bidra till att göra Europa till en industriell ledare inom denna strategiska gren. Med European Chips Act lägger vi ut investeringarna och strategin. Men nyckeln till vår framgång ligger i Europas innovatörer, våra forskare i världsklass, i de människor som har fått vår kontinent att blomstra genom decennierna, säger Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.
– Utan chips, ingen digital övergång, ingen grön omställning, inget tekniskt ledarskap. Att säkra tillgången på de mest avancerade chipsen har blivit en ekonomisk och geopolitisk prioritet. Våra mål är höga: att fördubbla vår globala marknadsandel till 2030 till 20 procent och att producera de mest sofistikerade och energieffektiva halvledarna i Europa. Med EU Chips Act kommer vi att stärka vår forskningsexpertis och hjälpa den att gå från labb till fabrik – från laboratoriet till tillverkning. Vi mobiliserar betydande offentliga medel som redan lockar till sig betydande privata investeringar. Och vi sätter allt på plats för att säkra hela försörjningskedjan och undvika framtida chocker för vår ekonomi som vi ser med den nuvarande försörjningsbristen på chips, säger Thierry Breton, kommissionsledamot för den inre marknaden.
– Initiativet Chips for Europe är nära kopplat till Horizon Europe och kommer att förlita sig på kontinuerlig forskning och innovation för att utveckla nästa generation av mindre och mer energieffektiva chips. Det framtida initiativet kommer att erbjuda en stor möjlighet för våra forskare, innovatörer och startups att leda på den nya vågen av innovation som kommer att utveckla djupteknologiska lösningar baserade på hårdvara. Chipsutveckling och produktion i Europa kommer att gynna våra ekonomiska aktörer i viktiga värdekedjor och kommer att hjälpa oss att nå våra ambitiösa mål inom bygg, transport, energi och digitalt, säger Mariya Gabriel, kommissionsledamot för innovation, forskning, kultur och ungdom.
Nästa steg
Medlemsstaterna uppmuntras att omedelbart påbörja samordningsinsatser i linje med rekommendationen för att förstå det aktuella statusläget för halvledarvärdekedjan i hela EU, för att förutse potentiella störningar och vidta korrigerande åtgärder för att övervinna den nuvarande bristen tills förordningen antas. Europaparlamentet och medlemsstaterna kommer att behöva diskutera kommissionens förslag om en europeisk chipslag i det ordinarie lagstiftningsförfarandet. Om förordningen antas kommer den att vara direkt tillämplig i hela EU.
Tillsammans med Chips Act publicerar kommisionen också targeted stakeholder survey – en riktad intressentundersökning för att samla in detaljerad information om såväl nuvarande som framtida efterfrågan på chips och wafers. Resultaten av denna undersökning kommer att hjälpa till att bättre förstå hur bristen på chips påverkar den europeiska industrin.