Ett konsortium där bland andra svenska AAC Clyde Spaces dotterbolag AAC Hyperion ingår har valts ut av Europeiska försvarsfonden (EDF) för att utveckla en minkrosatellit (vikt <100 kg) som ska placeras i geostationär omloppsbana (GEO).
Satelliten skall inte kunna spåras av vare sig markradar, optiskt teleskop eller radioteleskop och kommer att bli den första europeiska GEO-satelliten för Space Situational Awareness (SSA) i GEO.
Med sin expertis inom attitydbestämning och kontrollsystem kommer AAC Hyperion att tillhandahålla komponenter till en prototyp. Som konsortiumpartner kommer AAC Hyperion också att delta i designen av satellitbussen, dess prototyp samt i integration och testning. Detta projekt erhåller medel från Europeiska försvarsfonden (EDF) på 0,7 miljoner euro (cirka 8 miljoner kronor) enligt bidragsavtal 101102517 – NAUCRATES – EDF-2021-OPEN-D. Satelliten, som döpts till Naucrates, förväntas levereras 2026.
Europa, med sin flotta av både militära och kommersiella GEO-satelliter, behöver i allt större utsträckning oberoende rymdmonitorings- och övervakningskapacitet. Enligt AAC Clyde Space kommer Naucrates-satelliten att fylla en avgörande roll i den europeiska förmågan att utföra rymdsituationsmedvetenhet (SSA). Satelliten kommer att placeras i en stabil bana utanför GEO-bältet för att inte störa andra satelliter eller sändningar, med förmågan att närma sig andra objekt i GEO för att ta bilder med en upplösning på centimeternivå. Den kommer att vara värd för ett optiskt teleskop som använder speciell infrarött (Special infrared) för bildöverföring för att minimera avlyssningsmöjligheterna.
– Vi är stolta över att vara en del av detta banbrytande projekt, som kommer att förbättra kapaciteten hos små satelliter ytterligare, samtidigt som vi bidrar till en säkrare omloppsmiljö, säger AAC Clyde Spaces vd Luis Gomes.
Satelliter i geostationär omloppsbana förblir exakt ovanför ekvatorn på cirka 36 000 kilometers höjd som inte ändrar sin position i förhållande till en viss plats på jorden. Naucrates-satelliten kommer att skjutas upp direkt in i GEO av Ariane 6 och kan stanna i omloppsbana i 3 till 5 år.