• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » Grafintec tecknar MoU om anodmaterialnav i Vasa

Grafintec tecknar MoU om anodmaterialnav i Vasa

27 september 2022 – Jonas Karlsson

Det brittiska mineralprospekterings- och utvecklingsföretaget Beowulfs finska dotterbolag Grafintec Oy har undertecknat ett nytt samförståndsavtal (MoU) med Qingdao Hensen Graphite Ltd, som inkluderar ett ramverk och nyckelvillkor som reglerar de båda företagens samarbete om att etablera ett anodmaterialnav i Vasa, Finland.

Bild: Pixabay

Hensen grundades 1985 och har varit verksam inom grafitindustrin i 37 år och levererat på traditionella marknader, men med ökande fokus på både naturliga flinggrafitbaserade och syntetiska grafitbaserade anodmaterial. företaget har sedan 2003 producerat grafitbaserade anodmaterial och planerar att öka produktionen till 50 000 ton per år (”tpa”) 2023, från en nuvarande produktionsnivå på 10 000 ton per år. Hensen började producera syntetiska grafitbaserade anodmaterial 2017 och producerar för närvarande 30 000 ton per år.

Aktiviteter redan påbörjade

Aktiviteter under det samförståndsavtal som nu tecknats har redan påbörjats, och Grafintec och Hensen lämnade förra veckan in ett gemensamt förslag till Vasa stad om en etablering av en produktionsanläggning för anodmaterial som ska placeras i GigaVaasa-området, tomt 18. Efter Bolagets tillkännagivande den 25 augusti 2022 har ett tidigare MoU för tomt 18, som ingicks med Vasa stad och tillkännagavs den 11 januari 2022 avslutats, eftersom Grafintec och Epsilon Advanced Materials Private Ltd inte längre är partners.

Grafintecs strategi

Enligt Grafintec är deras ambition att skapa en hållbar värdekedja i Finland från högkvalitativa naturliga flinggrafitresurser till nedströms produktion av anodmaterial, genom att utnyttja Finlands naturresurser, inklusive tillgänglig förnybar kraft, och att sträva efter nettonollutsläpp av CO2 över hela försörjningskedjan. Utvecklingen av kapaciteten i nedströmsledet är en del av Grafintecs strategi och företaget tror att partnerskap med andra företag, såsom Hensen, är en nyckelfaktor för att minska utvecklingsrisken och snabbare nå ut på marknaden.

Förra året beviljades Grafintec 791 000 euro i finansiering av Business Finland som en del av konsortiet BATCircle2.0 (Finland-baserat Circular Ecosystem of Battery Metals). Finansieringen kommer enligt företaget att användas för att utveckla en hållbar teknisk lösning, med användning av förnybar energi för att sfäronisera och rena grafit inom ett finskt industriellt ekosystem, för användning vid tillverkning av litiumjonbatterianoder.

Projektet har tre mål:

  • Validera en process för att stödja framstegen mot en genomförbarhetsstudie för konstruktion av en enhet i kommersiell skala inom tre till fem år.
  • Säkra och skydda all uppkommen immateriell egendom.
  • Leverera en detaljerad strategisk marknadsförings- och kommersialiseringsplan.

Projektet i Aitolampi, som utvecklas av Beowulfs helägda dotterbolag Fennoscandian Resources, är fortfarande Grafintecs mest avancerade naturliga flinggrafitprojekt, med en innesluten grafitresurs på 1 275 000 ton, med en enligt bolaget nästan perfekt kristallinitet – en viktig förutsättning för högteknologiska applikationer såsom litiumjonbatterier. Grafintec undersöker dessutom flera andra prospekteringsobjekt med avseende på deras grafitpotential.

– Beowulf och Hensen etablerade sin första kontakt 2015 och jag är glad att vi har gått samman för att arbeta med GigaVaasa-projektet, vilket kombinerar Hensens 37 års kunskap och erfarenhet inom grafitindustrin och nästan 20 år inom anodmarknaden med Grafintecs starka position inom anodområdet inom det finska batteriklustret och bolagets naturliga flinggrafitresurser, som representerar en potentiellt säker och hållbar råvaruförsörjning för att Finland ska kunna uppnå sina ambitioner att bli självförsörjande på batteriråvaror, säger Beowulfs vd Kurt Budge i ett pressmeddelande.

Arkiverad under: Energi Märkt med: Batteriteknik, Energiförsörjning, Investeringar, Materialteknik, Samarbeten

Translate SE-Nytt to your own language

Primärt sidofält

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

Lisa Pettersson ny vd för Sigma Technology Development

Emerson och ELT samarbetar om stödsystem till finska försvaret

Joakim Westh tar över klubban i SSC

Advenica får utvecklingsorder på kryptoprodukter

Jonas Wærn ny vd för JonDeTech Sensors

Nya insikter om 2H-NbS₂ som supraledare

Footer

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

TRANSLATE SE-Nytt

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2025 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in