• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » OHB Sweden deltar när ESA ska plocka rymdskrot

OHB Sweden deltar när ESA ska plocka rymdskrot

9 maj 2022 – Jonas Karlsson

Det svenska rymdföretaget OHB Sweden kommer delta i ett självmordsprojekt finansierat av European Space Agency (ESA) som går ut på att rensa bort det rymdskrot som hotar att förstöra satelliter vid uppskjutning.

Bild: PIRO4D, Pixabay

Enligt den senaste upplagan av rapporten Space Environment Report från ESA ligger det ungefär 36 500 rymdskrotsdelar över 10 centimeter stora i omloppsbana runt jorden. Räknar man bitar över 1 mm är siffran hela 130 miljoner till antalet.

Årtionden av avfall

Mänskligheten skjuter upp fler satelliter än någonsin. De flesta raketerna vi skickar upp nu för tiden är framtidssäkrade, så att de efter fullbordat uppdrag kan tas ned i en lägre omloppsbana för att sedan brinna upp i atmosfären. Problemet ligger i att satelliter, raketdelar och annan teknologi som sköts upp för flera årtionden sedan fortfarande kan utgöra hot för framtida uppskjutningar. I April genomförde ESA:s satellit Sentinel-1 en undanmanöver för att inte kollidera med en bit rymdskrot som sköts upp i omloppsbana för trettio år sedan.

När bitar av rymdskrot kolliderar med varandra i omloppsbana gör kraften av kollisionen att bitarna helt kan trasas sönder, vilket i sin tur leder till att nya bitar av bråte och skrot skapas. ESA menar att vi behöver aktiva upprensningsprojekt av rymden för att inte riskera en framtid där vi går miste om hela omloppsbanor för att det helt enkelt är för skräpigt för att säkert kunna skicka upp satelliter i dem.

OHB Sweden med i städprojektet

Genom ESA:s ADRIOS-program (Active Debris Removal/In-Orbit Servicing) har det schweiziska företaget Clearspace fått i uppdrag att skapa ett system för rymdskrotsstädning och det är det svenska rymdbolaget OHB Sweden som kommer stå för systemets framdrivningssystem. I en intervju för serien ”Har vi åkt till Mars än?” berättar Peter Rathsman, teknisk chef på OHB Sweden om uppdraget.

– Det här första projektet ska ta ner en del av en europeisk raket som heter Vega. Det är noskåpan på Vega som har släppts av i en olämplig bana på ungefär 600 kilometers höjd. Clearspace-1 ska med hjälp av fyra robotarmar greppa tag i noskåpan och göra en självmordsmanöver och bromsa upp sig så att båda två störtar ned i atmosfären och brinner upp.

Den ungefär 112 kilo tunga noskåpan från Vega-raketen sköts upp 2013 och har sedan dess varit en del av den kosmiska soptippen, men den är ändå bara en bit rymdskrot av de hundratusentals som enligt ESA finns där uppe, men det finns planer för framtiden.

– På sikt är ju tanken att farkosten ska kunna göra flera stycken räddningsmanövrar utan att själv behöva begå självmord varje gång för då blir det naturligtvis väldigt dyrt, säger Peter Rathsman.

Clearspace-1 har en planerad uppskjutning år 2026.

Mer om rymdskrot och den svenska delaktigheten i uppdraget kan höra i intervjun med Peter Rathsman i serien Har vi åkt till Mars än? av Marcus Pettersson och Susanna Lewenhaupt. I avsnittet träffar de också Matija Milenovic, medgrundare och CEO på Porkchop, ett svenskt new-space-företag där de bygger återanvändningsbara rymdlogistikfordon, och pratar om framtidens hållbara satelliter.

Arkiverad under: FoU Märkt med: Rymdteknik, Samarbeten, Test

Translate SE-Nytt to your own language

Primärt sidofält

Aktuellt

Inission förvärvar litauiska branschkollegan Selteka

Afry tecknar ramavtal med Volvo Cars

Norska ONiO och VINATech ingår partnerskap

W5 Solutions säkrar order på CV90-simulatorer

Smoltek uppnår utmärkt stabilitet med sin kondensatorteknik

Summa Defences dotterbolag Lightspace investerar i Lettland

Chalmersforskare öppnar upp för fler kvantbitar i framtidens datorer

Saab får beställning på träningssystem till Danmark

VTT går med i PIXEurope – en europeisk pilotlinje för fotonik

AI-satsning vid Chalmers skall nå ut bredare i samhället

Footer

Aktuellt

Inission förvärvar litauiska branschkollegan Selteka

Afry tecknar ramavtal med Volvo Cars

Norska ONiO och VINATech ingår partnerskap

W5 Solutions säkrar order på CV90-simulatorer

TRANSLATE SE-Nytt

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2025 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in