ESS i Lund har fått ett spanskt bidrag till den materialforskningsanläggning som nu byggs i Lund i form av anläggningens målhjul, dess axel och drivenhet. Tillsammans med MAX IV-laboratoriet och Lunds tekniska högskolas framstående position inom teknisk nanovetenskap kommer ESS att ytterligare stärka Lund som en internationellt intressant forskningsstad.
Flera avgörande tekniska så kallade målkomponenter har nu levererats till European Spallation Source (ESS), som en del av Spaniens bidrag till den materialforskningsanläggning som är under uppbyggnad i Lund. Målhjulet, dess axel och drivenhet, har utvecklats och tillverkats av den spanska samarbetspartnern ESS Bilbao och kommer att installeras mitt i ESS Målstation.
Målsystemet är ett viktigt bidrag från Spanien, ett av ESS 13 medlemsländer, som varit starkt engagerad i bygget av den internationella forskningsanläggningen sedan starten
– Spanien är ett viktigt medlemsland för ESS, med sina många neutronforskare och djupa engagemang i bygget av världens ledande anläggning för forskning med neutroner, säger Helmut Schober, ESS Director General.
Spaniens bidrag till ESS hanteras av ESS Bilbao, ett center för neutronteknologi. ESS Bilbao ansvarar för optimerad design, tillverkning och leverans av det nyutvecklade målsystemet, såväl som för andra viktiga delar av anläggningen, bland annat Medium Energy Beam Transport-delen i acceleratorn och forskningsinstrumentet MIRACLES.
ESS, som baseras på världens mest kraftfulla neutronkälla, kommer att erbjuda unika forskningsmöjligheter för tusentals forskare från hela världen, till gagn för utvecklingen av bättre batterier, nya mediciner och mer hållbara material. ESS 13 medlemsländer finansierar och bygger nästa generations forskningsinfrastruktur, till stor del genom så kallade in kind-bidrag i form av teknisk utrustning, tjänster och personal.
På ESS kommer de neutroner som behövs för forskning att genereras genom spallation, där ett mål som består av det neutronrika materialet volfram träffas av en accelererad protonstråle. Det roterande heliumkylda målhjulet är en helt ny design, utvecklad speciellt för att hantera de unikt höga neutronflödena. ESS kommer enligt ESS att leverera fler neutroner för forskning än någon annan liknande anläggning i världen. Målhjulet mäter 2,5 meter i diameter, väger 4 ton och innehåller 7 000 volframplattor.
Innan målhjul, axel och drivenhet kan installeras inuti monoliten i ESS målstation kommer komponenterna att genomgå noggranna kontroller i ESS Mock-Up Test Stand, i en rad tekniska tester som kommer att pågå fram till slutet av året.
Samtidigt har byggföretaget Skanska nu genomfört överlämningen av samtliga de 26 byggnader som utgör forskningsanläggningen.
ESS kommer att vara i full drift och öppen för forskare i slutet av 2027.