STMicroelectronics (ST) lanserar nu en Intelligent Sensor Processing Unit (ISPU) som kombinerar en digital signalprocessor lämpad för att köra AI-algoritmer och MEMS-sensorer på samma kisel.
Förutom att minska storleken jämfört med SiP–enheter och kapa effektförbrukningen med upp till 80 procent slår ST samman sensor och AI-elektroniskt beslutsfattande i applikationen Edge. Det underlättar det som ST lanserar som Onlife Era, som efter Offline Era (2000-talet) och On-line Era (2010-talet med lagring i molnet), innebär att innovativa produkter, som möjliggörs av smarta sensorer, kan känna av, bearbeta och vidta åtgärder, vilket enligt ST ger en sammansmältning av teknik och den fysiska världen.
Onlife Era avser att leva med kontinuerlig hjälp från uppkopplad teknik, njuta av naturliga, transparenta interaktioner och sömlösa övergångar, utan någon märkbar skillnad mellan online och offline. Med ISPU:n säger sig ST möjliggöra denna era genom att hjälpa till att migrera intelligent bearbetning till sensorer som stödjer livets struktur: inte längre vid kanten utan i kanten.
ST:s ISPU ger enligt företaget betydande fördelar inom de fyra P:na: power consumption, packaging, performance, och price. Den egenutvecklade DSP:n med ultralåg effektförbrukning kan programmeras i C. Det tillåter också att kvantiserade AI-sensorer stödjer neurala nätverk med full till en bits precision, vilket ger noggrannhet och effektivitet i tillämpningr som aktivitetsigenkänning och anomalidetektering genom att analysera tröghetsdata.
– Även om det är tekniskt utmanande förbättrar det sensorbaserade system från en onlineupplevelse till en Onlife att integrera ST:s sensorer på samma kiselbit med vår ISPU. Det förbättrar sensorns funktioner för att påskynda beslutsfattandet genom att minska dataöverföringar, förbättra integriteten genom att att behålla data lokalt, samtidigt som storleken och energiförbrukningen minskar, vilket minskar kostnaderna, säger Andrea Onetti, Executive Vice President, MEMS Sub-Group, STMicroelectronics i ett pressmeddelande.
– Dessutom är ISPU:n lätt att programmera med kommersiella AI-modeller och kan i slutändan fungera med alla de ledande AI-verktygen.
ST:s egenutvecklade, C-språkprogrammerbara DSP är en förbättrad 32-bitars RISC-maskin (Reduced Instruction Set Computing). Den är utbyggbar (i chipdesignfasen) för dedikerade instruktioner och hårdvarukomponenter. Processorn erbjuder en flyttalsenhet med full precision, använder en snabb fyrstegspipeline, arbetar från 16-bitars instruktioner med variabel längd och inkluderar en enkelcykels 16-bitars multiplikator. Avbrottssvaret är fyra cykler. ST:s sensorer med ISPU:er kommer att förpackas i standardkapsel på 3 mm x 2,5 mm x 0,83 mm och kommer att vara stiftkompatibla med deras föregångare, vilket ska underlätta för snabba uppgraderingar.
Att kombinera sensorn och ISPU är enligt ST också en stor energisparare; Företagets beräkningar visar på en besparing på 5-6 gånger jämfört med System-in-Package-metoder i sensorfusionsapplikationer. De uppges också visa på en besparing på 2-3 gånger i RUN-läge.
Uppgifter om när ISPU:n planeras finnas på marknaden och prisindikationer saknas i pressmeddelandet från STMicroelectronics.
Mer information finns på www.st.com/ispu