Forskare vid universitetet i Stuttgart har förbättrat konstruktionen av en inbyggd exciterhögtalare och utvecklat en ny typ av mekanism som gör att excitern fungerar bättre, även i frånvaro av ett kylande luftflöde.
Högtalare utan kapsling, så kallade ”in-wall-högtalare”, används överallt där synliga högtalare av olika skäl inte är lämpliga. Men i dessa typer av högtalare blir givaren/excitern vanligtvis väldigt varm och kräver därför en kylande luftväg för att bibehålla sin prestanda och livslängd.
I de nuvarande högtalarkonstruktionerna är en magnet vanligtvis monterad på en ram, och en excitermassa överför svängningarna till ett membran för att skapa ljudvågor. Men i en inbyggd högtalare genererar excitern värme, speciellt vid högre effektnivåer, som kommer att ackumuleras i frånvaro av luftflöde. För att behålla högtalarens effektivitet måste den värme som genereras på något sätt ledas bort.
Forskare vid universitetet i Stuttgart har förbättrat designen av en inbyggd högtalare och utvecklat en ny typ av spännande mekanism som gör att excitern fungerar mycket bra, även i frånvaro av ett kylande luftflöde.
Gerd Falk och Benjamin Grisin från Institute of Aircraft Design vid universitetet i Stuttgart har utvecklat ett fjäderelement för exciters som är gjorda av kontinuerligt fiberförstärkta plaster (kol- eller glasfibrer, t.ex. CFRP) som är termiskt ledande. Vissa kontinuerliga fibrer har mycket god värmeledningsförmåga och genom att lägga dessa fibrer i önskade riktningar kommer värmeflödet att styras. Med en lämplig fiberorientering kan värmen avledas genom strukturen utan behov av något kylluftflöde.
Genom att använda dessa kontinuerliga fibrer kommer värmeackumulering och materialutmattning i fjäderelementet att minska avsevärt, vilket därmed förbättrar högtalarnas livslängd. Dessutom kommer de mekaniska egenskaperna hos högtalarens struktur att förbättras genom att använda kontinuerliga fibrer för att förstärka fjäderelementet.
Innovatörerna Gerd Falk och Benjamin Grisin har modifierat utformningen av fjäderelementet och utvecklat en prototyp. De använde en ram av fiberförstärkt plast (FRP) för att förbättra ljudförstärkningen och effektiviteten hos högtalaren. Uppfinningen och prototypen har utvecklats med stöd av ZIM Project Fund och samarbete med Mechakustik GmbH.
Uppfinningen är patentsökt och kan enligt forskarna användas i alla applikationer där värmeackumulering är en utmaning på grund av begränsad access till högtalare, såsom inom: flyg, fordon, konstruktion, musik, evenemang eller arenor.
Technologie-Lizenz-Büro (TLB) GmbH stöder universitetet i Stuttgart i patentering och marknadsföring av innovationen. TLB har i uppdrag att kommersialisera teknologin och erbjuder industrier att samarbeta och använda de immateriella rättigheterna genom licensavtal.