• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » Midsummer får stort etableringsstöd i Italien

Midsummer får stort etableringsstöd i Italien

29 oktober 2021 – Jonas Karlsson

Midsumers fabrikslokal i Italien

För ett år sedan stod det klart att det svenska solenergiföretaget Midsummer förvärvat en fabrikslokal i Bari i södra Italien för att starta storskalig tillverkning av solcelltak. Nu har företaget fått ett gigantiskt etableringsstöd på cirka 390 miljoner kronor från italienska myndigheter för att starta produkionen.

Italienska myndigheter har beslutat att tilldela det svenska solenergiföretaget Midsummer etableringsstöd motsvarande cirka 390 miljoner kronor för att starta storskalig tillverkning av tunna, lätta och miljövänliga solcellstak i Italien. Kapaciteten i Italien blir 50 MW per år, att jämföra med de 2 MW per år som idag produceras vid företagets fabrik i Järfälla.

Det är regionen Puglia i vilken Bari ligger som idag tillkännagav att den tillsammans med ministeriet för ekonomisk utveckling (MISE) och Italiens investeringsmyndighet Invitalia beslutat att tilldela Midsummer detta stöd.

– Vi är mycket glada åt att få detta stöd, som har mycket generösa villkor. Vi mångfaldigar därmed vår maximala produktionskapacitet och den färdiga fabriken kommer att göra Midsummer till den största producenten av tunnfilmssolceller i Europa, säger Sven Lindström, vd för Midsummer.

Ett flertal svenska maskiner levereras till Italien
Midsummer har redan köpt en fabrikslokal i Bari i södra Italien och man kan nu gå vidare med inköp av utrustning, inklusive ett flertal av företagets egenutvecklade DUO-maskiner, samt rekrytering av personal i såväl Sverige som Italien. Produktionsstart planeras till sommaren 2022.

Hela projektet är en investering på cirka 660 miljoner kronor, varav Midsummer får drygt 35 procent i bidrag och drygt 23 procent i så kallade mjuka lån från den italienska staten via dess investeringsmyndighet Invitalia.

Midsummers italienska fabrik och stödet till den är det första svenska projekt som är med i Italiens ”Recovery and Resilience Plan” som totalt omfattar drygt 190 miljarder euro från EU. Beslutet följer på det nyligen avslutade besöket i Italien av en stor svensk handelsdelegation där Midsummer deltog tillsammans med bland andra Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel, Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg, Sveriges ambassadör i Italien Jan Björklund och vd:n för Business Sweden Jan Larsson.

Det helägda dotterbolaget Midsummer Italia kommer att äga och driva fabriken och i ett inledande skede beställa ett flertal maskiner av modellen DUO av moderbolaget i Järfälla för tillverkning av solceller.

Invitalia är en statlig institution för investeringar och ekonomisk utveckling, som ägs av det italienska ekonomidepartementet. Invitalia strävar efter att öka Italiens ekonomiska tillväxt och fokuserar på strategiska sektorer för utveckling och arbete. Man har identifierat förnybar energi som en viktig sektor. Italien har mycket förmånliga subventioner för installation av solceller till egnahemsägare, över 100 procent, vilket gör att privata fastighetsägare kan installera solceller på sina hus utan egen kostnad.

Lokalen som är totalt 3880 kvm stor innehåller både kontor och ytor för att sätta upp en storskalig tillverkning av Midsummers byggnadsintegrerade solpaneler, med en toppkapacitet på 50 MW solpaneler per år. Arbetet med design av fabrikslayout är påbörjat.

– Det är glädjande att idag ha tecknat avtal för vår nya fabrik i Italien och därmed fortsätta agera i enlighet med det vi kommunicerat i nyligen genomförda nyemissionen. Lokalen och placeringen är optimal för vårt syfte med fantastiskt klimat, optimal solinstrålning och omedelbar närhet till den högintressanta sydeuropeiska marknaden*, säger Sven Lindström.

Apuliaregionen, där Bari och den nya lokalen ligger, är rankad som nummer ett i elproduktion från solcellsinstallationer. Närvaron med en fabrik medför därmed även intressanta affärsmöjligheter i regionen.

*Om den europeiska solcellsmarknaden
  • 2018 investerades 16 miljarder euro i solceller i Europa, med en tillväxt på 87 procent från föregående år.
  • 2019 investerades 21 miljarder euro i solceller i Europa, med en tillväxt på 31 procent från föregående år.

Källa: GLOBAL TRENDS IN RENEWABLE ENERGY INVESTMENT 2020, UN & BloombergNEF, GLOBAL TRENDS IN RENEWABLE ENERGY INVESTMENT 2019, UN & BloombergNEF.

Arkiverad under: Ekonomi Märkt med: Solenergiteknik

Translate SE-Nytt to your own language

Primärt sidofält

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

Lisa Pettersson ny vd för Sigma Technology Development

Emerson och ELT samarbetar om stödsystem till finska försvaret

Joakim Westh tar över klubban i SSC

Advenica får utvecklingsorder på kryptoprodukter

Jonas Wærn ny vd för JonDeTech Sensors

Nya insikter om 2H-NbS₂ som supraledare

Footer

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

TRANSLATE SE-Nytt

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2025 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in