Säkerhetsföretaget Check Points februarirapport visar att förekomsten av en ny skadlig kod vid namn Hancitor nu har exploderat globalt – och Sverige är inget undantag. Hancitor återfinns nu för första gången på topp tio-listan över de vanligaste skadliga koderna i Sverige.
Hancitor ger angripare möjlighet att installera banktrojaner och ransomware genom nätfiske-meddelanden med ”viktiga” bilagor i form av röst-, faxmeddelanden eller fakturor.
Förekomsten av hot fortsatte att öka generellt under februari, och följande tre hot var vanligast förekommande i Sverige under månaden:
o Kelihos, ett botnät som främst stjäl Bitcoins. Koden kommunicerar även med andra datorer för att utbyta känsliga data eller ladda ned och köra skadliga filer. Senare versioner av detta botnät opererar på sociala medier såsom Facebook.
o HackerDefender, en kod som riktar sig mot Windows där det modifierar enheter och API-funktioner för att inte upptäckas av säkerhetsprogram. HackerDefenders snabba spridning förklaras med att den är så enkel att installera.
o Cryptowall, en stor trojan som krypterar filer på en infekterad enhet för att sedan kräva betalning för dekryptering.
– Februarirapporten visar att antalet hot fortsätter att öka, vilket gör IT-avdelningarna allt mer pressade. För att möta utvecklingen är det nödvändigt att anta en förebyggande säkerhetsstrategi som även skyddar mot nya typer av skadlig kod, säger Åsa Edner, Sverigechef på Check Point.
Topplistan baseras på Check Points ThreatCloud World Cyber Threat Map, som är världens största samarbetsnätverk för bekämpning av IT-brottslighet. Databasen innehåller över 250 miljoner adresser och analyserar i realtid var och hur cyberattacker sker världen över.