Hur identifierar man praktiska fall och lösningar för tekniskt omsorgsstöd? Ett nytt projekt för att identifiera scenarier och användningsfall baserade på praktiska fordringar och verkliga tillämpningar föreslås nu inom den internationella standardiseringsorganisationen IEC.
Nya, innovativa system för tekniskt omsorgsstöd blir allt viktigare för dem som bor hemma, men som under längre eller kortare tid har behov av vård eller tillsyn. Ett begrepp för detta är ”active assisted living”, AAL. Det omfattar produkter, tjänster, miljöer och hjälpmedel för att stödja dem vars oberoende, säkerhet eller välfärd äventyras av deras fysiska eller mentala tillstånd.
Vad innebär då detta i praktiken? Hur bygger man upp önskade lösningar? Vilka erbjudanden möjliggörs genom standardisering? En metod för att ta reda på sådant är att arbeta med användningsfall, ”use cases”. Det är en metod som används inom andra områden som knyter ihop olika slags teknik, system och tjänster. Man försöker beskriva en viss situation eller tillämpning och benar ut vilka funktioner som behövs, vilka delar av systemet som berörs och vad för slags information som måste skickas. På så sätt kan man också se vilka gränssnitt som måste passa ihop och vem som ansvarar för de inblandade processerna.
Ett projekt för att identifiera scenarier och användningsfall baserade på praktiska fordringar och verkliga tillämpningar föreslås nu inom IEC, den internationella organisation som arbetar med standarder inom el- och elektronikområdena. De flesta standarder från IEC blir också europeisk och svensk standard, så ett svenskt engagemang i det internationella arbetet har direkt påverkan på förhållanden i Sverige. Förslaget, med beteckningen IEC SyCAAL/60/NP, är ute på omröstning till den 17 mars 2017 och kan beställas (utan kostnad) här från SEK Svensk Elstandard.
IEC har inrättat en grupp, en systemkommitté (SyC AAL), för att stödja standardisering för användarvänlighet och tillgänglighet hos system och tjänster för tekniskt omsorgsstöd, för interoperabilitet mellan system, tjänster, produkter och komponenter från olika leverantörer och för säkerhet, integritet och liknande frågor på systemnivå.
IEC-kommittén har identifierat fyra områden, där det särskilt behövs ett övergripande arbete. Det som är aktuellt här är att ta fram användningsfall (use-cases) för att t ex beskriva användarkrav och riskhantering. Ett jätteområde är förstås att ta fram en arkitektur för AAL och att definiera interoperabilitet mellan olika domäner och tjänster. Därtill kommer frågor kring kvalitet och villkor för certifiering och även det speciella gränssnittet mellan standarder och nationella eller regionala lagar och föreskrifter.
AAL berör några tekniska områden under utveckling, till exempel smarta kläder, sakernas internet (IoT), medicinska system och olika typer av robotar, medicinska eller för vanligt hushållsbruk. Arbeten med standarder inom dessa områden pågår på olika håll och systemkommittén ska svara för en samordning av dem.
Här kan du läsa mer om IEC SyC AAL.