Under en teknik- och forskningsdemo på Katastrofmedicinskt Centrum i Linköping den 5 oktober visade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) resultatet av arbetet i EU-projektet P5. Grunden i projektet handlar om att tidigt upptäcka hot (early warnings) mot viktiga byggnader. Det innebär att man med hjälp av avancerade sensorer och datafusion tidigt skall upptäcka indikationer på att ett brott är på gång att genomföras och därpå stoppa gärningen innan den utförs.
David Lindgren, FOI, projektledare för P5.
Foto: FOI
– Effektiv övervakning har varit i centrum för projektet. En stor del har handlat om att det ska gå att upptäcka farligheter automatiskt med hjälp av algoritmer, säger David Lindgren på FOI som är projektledare.
Under dagen visades systemet, som har en inbyggd automatik för att dels kunna upptäcka potentiella sabotörer och dels kunna följa dem.
– Man vet ju inte från början om det är en bärplockare eller en terrorist. Systemet upptäcker människor och följer deras koordinater. Sedan analyserar systemet detta och försöker hitta indikativa rörelsemönster som kan antyda att något kriminellt är på gång.
Oskarshamns kärnkraftverk har enligt FOI varit en viktig så kallad ”behovsägare” i projektet. Ett angrepp på ett kärnkraftverk kan i värsta fall leda till ett radioaktivt utsläpp som följd. Kärnkraftverket vill förstås skicka ut vakter i tid men också kunna stänga ner kärnkraftverket och evakuera området – en process som kan ta tio minuter. Då räknas varje sekund. För att lyckas med att upptäcka hot på långt avstånd krävs det att man kan övervaka stora landområden, omgivande luftrum, samt angränsande vatten.
En viktig del i projektet uppges ha handlat om hur man kan implementera övervakning på detta sätt utan att göra några övertramp ur ett integritetsperspektiv.
– Etik- och lagexperter har funnits med i projektet. Vi har olika filter i systemet som tar bort känslig information. Sedan är förslaget att en åklagare får besluta om tillstånd om man behöver inspektera data i efterhand, förklarar David Lindgren.
Om P5
Det blir allt viktigare att snabbt kan upptäcka och reagera på sabotage- och terroristhot mot kritiska samhällsfunktioner, som exempelvis kraftverk. FOI har lett projektet P5 (ett treårigt EU FP7-projekt med nio europeiska partner) där man forskat kring perimeterövervakning och undersökt hur man kan få hjälp av avancerade sensorer och datafusion i arbetet.