Nu finns det en branschstandard för dem som arbetar med att beställa, bygga eller besikta fibernät. Avsikten med standarden är att ge mer robusta och driftsäkra nät. Det rapporterar Post- och telestyrelsen, PTS.
Samhället kommer att vara beroende av den it-infrastruktur som byggs i dag under en lång tid framöver. Därför måste den vara robust, driftsäker och anläggas kostnadseffektivt. Det har hittills inte funnits någon etablerad standard för hur ett fibernät bör förläggas. Nu finns en standard, framtagen av branschen, som kan ses som lägsta godtagbara nivå vid en förläggning av fiberinfrastruktur. Om alla fibernät var byggda efter denna standard skulle enligt PTS framtida underhåll och utveckling underlättas betydligt. Tanken är att ett enhetligt sätt att bygga it-infrastruktur kommer att skapa mer robusta nät.
Anvisningarna i standarden beskriver de minimikrav som ska gälla när man planerar, projekterar, förlägger eller dokumenterar fibernät och beskriver ett antal moment: projektering, förläggningsmetoder i olika markförhållanden, materialval, metoder för att bygga robusta noder, samförläggning och dokumentationsrutiner. Allt material finns samlat på www.robustfiber.se. Webbplatsen kommer löpande att byggas ut med mer material.
Certifiering är nästa steg
För att höja kompetensnivån hos företag och individer ytterligare, förbereds just nu möjligheten till certifiering. Den ska ge kunskaper kring hur man förlägger fiberinfrastruktur på ett kvalitativt och metodanpassat sätt. Inom områden som planering, projektering och förläggning av fibernät saknas i dag möjlighet att genomgå certifiering. De första företagen ska kunna certifiera sig under hösten 2016 och individer ska kunna certifiera sig och få utbildningsbevis under våren 2017.
Projektet ”Robust fiber” har samlat en lång rad aktörer i branschen. Det drivs som ett fristående branschprojekt och får under etableringsfasen projektstöd av Post- och telestyrelsen (PTS).