• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » Testar nya material i virtuell miljö

Testar nya material i virtuell miljö

20 juni 2016 – Jonas Karlsson

Ljusavgivande kläder, medicinska sensorer och elektroniska tapeter är bara några av de möjliga framtida tillämpningar som kan skapas genom flexibel, tryckbar elektronik med kolbaserade material. Det är vad ett pågående europeiskt projekt värt 5 miljoner euro ska resultera i.
bathfilm
Ett pan-europeiskt forskningssamarbete döpt till EXTMOS (EXTended Model of Organic Semiconductors) och som leds av University of Bath, kommer enligt forskarna att bidra till utvecklingen av nya organiska halvledarmaterial och tillsatser som kan skrivas ut på flexibel film och skapa billiga enheter som är flexibla, bärbara på kroppen och lätta.

Organiska material används i tillämpningar såsom flexibla displayer, skyltar och diffus belysning med låg energi samt kroppsnära elektronik. De har också spännande möjligheter inom sakernas Internet, där elektroniken är inbäddad i objekt och överför data utan mänsklig inblandning. EXTMOS-projektet, som är en del av forsknings- och innovationsprogrammet EU Horisont 2020, syftar till att minska den tid och ansträngning som krävs för tillverkning och test av nya material och därmed kan sänka produktionskostnaderna.

– Dagens process för att utveckla och testa nya material är mycket tidskrävande på grund av det stora antalet permutationer av strukturen som är öppna för organiska kemister. Detta projekt syftar till att utveckla verktyg för att förbättra beslutsfattandet om vilka material som syntetiseras för en given målenhets prestanda, säger projektledaren professor Alison Walker vid University of Baths institution för fysik

– Genom att teoretiskt förutsäga elektroniska laddningars rörelser kommer vi att kunna testa nya material i en virtuell miljö innan vi testar de mest lovande materialkombinationerna i labbet. Denna process kommer att påskynda utvecklingen av nya material och enhetsstrukturer.

– EXTMOS-projektet använder ett nytt tillvägagångssätt genom att dela idéer i ett nätverk över flera discipliner för att göra en modell som förutsägbart kommer att identifiera en ny generation material, säger Dr Enrico Da Como, även han från Bath

EXTMOS är ett pan-europeiskt samarbete mellan åtta akademiska partners: universiteten of Bath, Mons i Bologna, Karlsruhe Institute of Technology, research institutes of Nanosciences et Cryogénie of the CEA organization och Institut Néel i Grenoble, Max Planck Institut für Polymerforschung, Mainz och Imec, Leuven tillsammans med fyra industripartners: Novaled, FlexEnable, Silvaco Europe och Nanomatch. Amerikanska rådgivare är Antoine Kahn, Princeton, Roland Faller, UC Davis, Ana Claudia Arias, UC Berkeley.

Arkiverad under: FoU Märkt med: IoT, Tryckt elektronik, Wearables

Translate SE-Nytt to your own language

Primärt sidofält

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

Lisa Pettersson ny vd för Sigma Technology Development

Emerson och ELT samarbetar om stödsystem till finska försvaret

Joakim Westh tar över klubban i SSC

Advenica får utvecklingsorder på kryptoprodukter

Jonas Wærn ny vd för JonDeTech Sensors

Nya insikter om 2H-NbS₂ som supraledare

Footer

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

TRANSLATE SE-Nytt

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2025 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in