Partnerskapet för strukturfonderna har beslutat att prioritera sex olika projekt vid Mittuniversitetet i EU:s regionala strukturfondsprogram för Mellersta Norrland. Projekten som ska främja regional tillväxt beviljades sammanlagt 76 miljoner kronor.
Strukturfondsprogrammet ska bidra till investeringar i regional tillväxt och sysselsättning och utgår från regionens strategier och prioriteringar för hur regionen ska utvecklas.
– Det är glädjande och betydelsefulla beslut, projekten är goda exempel på när forskning sker i samverkan med många externa parter. Det borgar för att de kommer till nytta, breddar regionens näringsliv och nyttjar de styrkor som finns i vår region, säger Mittuniversitetets rektorAnders Söderholm.
De sex olika projekten där Mittuniversitetet är projektägare och som beviljades medel är:
SMART – Smartare system och tjänster för ett effektivt och innovativt samhälle – i projektet ingår 25 företag och regionala aktörer där målet är att forska och skapa nya affärer inom uppkopplade saker (Internet of Things) för industrin och smarta samhällen. Målet är att skapa förutsättningar för regionens företag att öka sin kompetens och skapa nya tjänster inom området. Projektet inriktar sig på smarta system inom tre fokusområden; effektiv produktion (produkter för att energieffektivisera/minska utsläpp), smarta samhällen (produkter för att minska utsläpp/resursanvändning samt ökad tillgänglighet för rörelsehindrade) och övervakning av stora områden (produkter för att energieffektivisera och minskad effekt på ekosystemen) – beviljat belopp 29 625 000 kronor.
KM2 – Innovativ Grön Energi – målet i KM2 är att ta fram innovationer inom grön energi, utvinning, lagring och användning. Tillämpningarna innefattar superkondensatorer, batterier, solceller på papper, nya typer av vindgeneratorer och termoelektriska generatorer. Det finns goda möjligheter för regionens företag att utveckla nya produkter för nya ändamål genom att kombinera material med pappersindustrins produktionsprocesser. Pappersindustrin har produktionskapacitet och kompetens för snabb och kostnadseffektiv framställning av stora ytor från förnyelsebar och återvinningsbar råvara – beviljat belopp 17 880 417 kronor.
Sports Tech Innovation Initiative – initiativ för att stärka regionens förnyelseförmåga och konkurrenskraft, främst för företag som arbetar med innovativa produkter inom industri och outdoor-sektor. Projektet syftar till att integrera de befintliga additiv- och textillaboratorierna med det nya vindtunnellaboratoriet till ett sammanhållet center för innovativ produktutveckling och avancerad verifiering, riktat i första hand mot sport- och outdoor-sektorn inom regionen – beviljat belopp 8 240 538 kronor.
Övriga projekt i mellersta Norrland som tilldelas medel är Gröna Pro – gröna kemikalier från skog och skogsbiprodukter, Hållbart Samhällsbyggande – från mellersta Norrland till Europas glesa bygder och ISERV – information för utveckling av e-tjänster.
I den aktuella ansökningsomgången där forskning var ett prioriterat område beviljades projekt för totalt 170 miljoner kronor.