Försvarets materielverk (FMV), Försvarsmakten (FM) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har tagit steg mot att bygga upp framtidens förmåga till strid med drönare. Projekt Demo Ucav, ett högteknologiskt demonstrationsprojekt för obemannade system och skydd mot dessa, syftar till att bygga kunskap, testa nya teknologier och bana väg för nästa generations system och nya förmågor inom Försvarsmakten.

I en tid då den teknologiska utvecklingen inom försvarssektorn går snabbare än någonsin, är den myndighetsgemensamma satsningen Demo Ucav (unmanned combat aerial vehicle) ett viktigt led i att framtidssäkra Sveriges operativa förmåga. Projektet genomförs i samverkan mellan FMV, Försvarsmakten (FM), Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), akademi, internationella partners samt industrin i syfte att utforska och verifiera centrala teknologier och förmågor för obemannade system. Uppdraget är att bygga förmåga och säkerställa samfunktion inom den obemannade domänen och mellan dess ingående discipliner (UAS, C-UAS och Patrullrobot). Det handlar bland annat om organisation, metod och teknik där projektet arbetar med autonoma system, sensorintegration, signaturanpassning, kommunikationslösningar och samverkan med bemannade plattformar.
– Demo Ucav handlar inte om att ta fram ett färdigt operativt system, utan om att bygga kunskap och testa framtidens teknologier i ett tidigt skede, detta skapar bättre förutsättningar och sparar tid när system ska anskaffas och införas vid försvarsmaktens förband. Vi vill säkerställa att vi har det tekniska och operativa försprång som krävs i ett allt mer komplext säkerhetspolitiskt läge, säger Johan Pakarinen, projektledare på FMV.
Projektet har tydliga kopplingar till både nationella försvarsbehov och internationell utveckling. En viktig del i arbetet är att skapa en testplattform som möjliggör snabb experimentering och utvärdering av olika tekniska lösningar – från AI-baserade styrsystem till nästa generations sensorsystem.
– Stora delar av teknikutvecklingen sker i Ukraina, vilket har stor inverkan på vårt arbete. Vi har en kontinuerlig dialog med våra ukrainska samarbetspartners och har en bra uppfattning om hur systemen nyttjas och utvecklas på slagfältet. Det finns mycket att lära därifrån, säger Pakarinen.
Växt i omfattning
Arbetet har pågått sedan 2023 och projektet har växt i omfattning. I dagsläget involverar Demo Ucav hundratals medarbetare från de tre myndigheterna. FMV:s roll är att samordna, driva och säkerställa att den tekniska förmågan utvecklas i linje med Försvarsmaktens behov, samtidigt som projektet utgör en innovationsmotor för svensk försvarsindustri.
– Det är ett spännande och utmanande projekt där vårt samarbete står i centrum, tillsammans är ett centralt fokus. Genom Demo Ucav stärker vi också Sveriges förmåga att delta i framtida multinationella samarbeten kring utveckling inom den obemannade domänen.
Delar ur projektet förevisades under övningen Arctic Strike 25 i Älvdalen under slutet av mars och vid flera förband i landet pågår försöksverksamhet, rapporterar FMV.