Linköpingsbolaget SweGaN, som utvecklar och producerar skräddarsydda GaN-on-SiC epitaxiella wafers, meddelade förra månaden att företaget tagit in runt 135 miljoner kronor från bland andra det Wallenbergsägda Navigare Ventures. I augusti meddelade SweGaN även att företaget säkrat flera stora ramavtal för bolagets QuanFINE GaN-on-SiC epitaxialwafers – och rapporterat en kraftig ökning av ordervärde på årsbasis för första halvåret och dessutom tagit en ny högkapacitetsanläggning i drift.
Enligt SweGaN kommer investeringarna att driva fram strategiska samarbeten och öka materialutvecklingen på den växande marknaden för kraftenheter. I den här finansieringsrundan går Navigare Ventures, ett helägt dotterbolag till Wallenberg Investments AB, in som aktiv aktieägare.
Ökningen av kapitalet på nästan 12 miljoner euro kommer också från ett imponerande urval av halvledarfokuserade investerare på den globala arenan såsom Wafer Works från Taiwan, RFHIC, Ignite Innovation och BRV Capital Management från Sydkorea, och Lifelike Capital från USA.
SweGaN säkrar flera ramavtal
SweGaN har också rapporterat ordrar på sina QuanFINE epiwafers till ett värde av 17 miljoner kronor under första halvåret 2024, inklusive tre stora ramavtal från hemliga, stora telekom- och försvarsmarknadsaktörer. Det representerar en orderökning på 100 % på årsbasis och företaget uppges också ha påbörjat leveranser från sin nya anläggning i Linköping, vilket markerar betydande framsteg i bolagets uppskalningsresa.
– Idag firar vi tre viktiga milstolpar som signalerar SweGaNs övergång från ett rent FoU-företag till en rigorös global halvledartillverkare, sade Dr Jr-Tai Chen, vd på SweGaN i augusti.
– För närvarande finns det ett starkt momentum i telekomindustrin att uppgradera tekniken från 5G till 5G Advanced. SweGaNs patenterade QuanFINE buffertfria GaN-on-SiC-material är väl lämpat för att möta de krävande tekniska kraven för den nya tekniken, särskilt när det gäller enhetseffektivitet och termisk hantering. Detta gäller den nya telecom-standarden 5G Advanced, såväl som de starka kraven på förbättrad avkänningsförmåga i försvarsapplikationer. De nya rambeställningarna kommer att påskynda produktutveckling och produktionsupptrappning, vilket gör det möjligt för SweGaN att utnyttja marknadsmöjligheterna inom både telekom- och försvarssektorerna.
Med SweGaNs nya produktionsanläggning i full gång säger sig företaget nu ha verktygen för att fullt ut omfamna sin ambitiösa uppskalningsstrategi och avsevärt öka tillverkningskapaciteten för nästa generations GaN-on-SiC-baserade epitaxialwafers. Samtidigt strävar företaget efter att fortsätta förnya sig genom nya FoU-initiativ och fördjupa partnerskap med leverantörer och kunder för att etablera motståndskraftiga leveranskedjor.
– Jag är oerhört stolt över vårt synergistiska team, både i att framgångsrikt kvalificera SweGaNs första epiwafer-produkt med en enhetstillverkare och att genomföra det betydande åtagandet att ta den nya högkapacitetsproduktionsanläggningen för wafer i drift, från planering till driftsättning, sade Chen avslutningsvis i ett pressmeddelande från augusti.