Space Norways Arctic Satellite Broadband Mission (ASBM) har skjutits upp med lyckat resultat. Satelliterna, som bär flera nyttolaster, kommer att ge kontinuerlig bredbandstäckning till flygplan, fartyg, forskningsfartyg, fiskefartyg, kryssningsfartyg, expeditioner och trupper som opererar i Arktis genom att använda en kraftigt elliptisk omloppsbana, meddelar europeiska kommissionens Generaldirektoratet för försvarsindustri och rymdfrågor.
Europeiska kommissionen är kund för datainsamling av den norska strålningsmonitorns (NORM) nyttolaster som kommer att samla in rymdstrålningsdata längs dess omloppsbana, på höjder mellan 8 000 km och 43 000 km, vilket gynnar framtida utveckling av flera komponenter i EU-rymden Program, som Galileo, EGNOS, Copernicus, SST och IRIS². Eftersom dessa komponenter i EU:s rymdprogram är beroende av rymdsystem som är känsliga för rymdstrålning, är regelbunden övervakning av strålningsnivåer avgörande för att säkerställa tillförlitligheten och livslängden hos satelliter i rymden och analysera potentiella störningar av tjänster.
Rymdstrålningsdata är också användbara för forskarsamhället. Genom att analysera strålningsdata som instrumentet samlar in kan forskare bidra till att öka kunskapen om rymdväder och dess effekter på jordens miljö.
– I dag är vi här för att fira ytterligare ett steg i EU:s rymdprogram, och ytterligare ett exempel på ett fantastiskt samarbete mellan EU och Norge, när Arctic Satellite Broadband Mission, eller ASBM, blir verklighet. 2016 föreslog Norge ett samarbete med det europeiska GNSS-programmet. Jag är stolt över att kunna säga att detta partnerskap har blomstrat, vilket visar det nära samarbetet mellan Norge och Europeiska unionen på rymdområdet. En enhet för övervakning av rymdstrålning har inkluderats i uppdraget, vilket understryker EU:s åtagande att utnyttja rymdteknik för strategiska och vetenskapliga vinster, säger Christoph Kautz, GD DEFIS Director for Space.
– Detta är en milstolpe i norsk rymdhistoria. ASBM är viktigt för vårt land, det är viktigt för oss som företag, men mest av allt är det viktigt för de som verkar och arbetar från Svalbard och norrut, säger vd Morten Tengs på Space Norway.
– Å teamets och hela företagets vägnar är jag mycket stolt över att se denna enorma satsning förverkligas. Det här uppdraget visar vad vi kan och ger en fingervisning om vad framtiden kommer att ge, säger Tengs.
– ASBM-programmet är en banbrytande satsning i ett allierat, statligt och kommersiellt samarbete. Det är en uppvisning av potentialen i internationellt allierat samarbete, både på ett kostnadseffektivt sätt, såväl som genom att visa hur statliga och kommersiella behov kan tillgodoses vid en kritisk punkt för alla inblandade. Vårt fokus i det här uppdraget är det värde det skapar för civila användare som fartyg, flygplan och statliga användare som räddningstjänst och kustbevakning, samt nationella och allierade styrkor, säger programdirektör Kjell-Ove Orderud Skare.
Mer information finns på Space Norways hemsida.