Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har släppt en uppdatering av sina principer för artificiell intelligens (AI): en uppsättning riktlinjer som enligt OECD främjar användning av AI som är innovativ och pålitlig, och som respekterar mänskliga rättigheter och demokratiska värden.
OECD:s AI-principer antogs för första gången 2019 för att vägleda AI-aktörer i deras ansträngningar att utveckla pålitlig AI och förse beslutsfattare med rekommendationer för effektiva AI-policyer. I maj 2024 uppdaterade supportrar dessa för att ta hänsyn till ny teknisk och politisk utveckling. Hittills finns det 47 regeringar som har förbundit sig till OECD:s AI-principer, inklusive USA. Dess värdebaserade principer inkluderar:
- Inkluderande tillväxt, hållbar utveckling och välbefinnande.
- Mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar, inklusive rättvisa och privatliv.
Transparens och förklarbarhet. - Robusthet, säkerhet och trygghet.
- Pålitlighet
Rekommendationer till beslutsfattare inkluderar:
- Investera i AI-forskning och utveckling.
- Främja ett inkluderande AI-aktiverande ekosystem.
- Utforma en möjliggörande interoperabel styrning och policymiljö för AI.
- Bygga upp mänsklig kapacitet och förbereda för omställning på arbetsmarknaden.
- Internationellt samarbete för pålitlig AI.
Länk till: Artificial Intelligence (AI) Principles
OECD och ISO/IEC Joint Technical Committee (JTC) 1, Informationsteknologi, SubCommittee (SC) 42, Artificiell intelligens, drar nytta av ömsesidigt engagemang och samarbete. OECD har en kategori A-förbindelse med SC 42, vilket gör att organisationen kan delta aktivt i kommitténs arbete (men utan rösträtt i formella kommittéomröstningar).