Mildef har fått ett för företaget strategiskt hårdvarukontrakt i Estland värt 53 miljoner kronor och vunnit tilläggsordrar från BAE Systems Bofors värda 52 miljoner kronor. Dock uppvisar Mildef en dämpad orderingången för 2024 års första kvartal men tror på fortsatt goda marknadsutsikter.
Estnisk försvarsorder
Kontraktet avser integration av Mildefs taktiska IT-hårdvara i ett estniskt försvarsprojekt avseende pansarfordon. Detta är ett samarbete med en lokal estnisk partner och den största ordern hittills för Mildef på den estniska marknaden, och anses därför strategiskt viktig. Leveranserna inleds 2024.
Upphandlingen omfattar över 400 enheter av Mildefs skräddarsydda servrar, switchar, routrar och mediekonverterare. IT-lösningar för de tuffaste förhållandena och mest utmanande miljöerna, som förhindrar att information avbryts, avlyssnas eller störs ut.
– Förutom att det är den enskilt största order som hittills landat på den estniska marknaden är det också ett kontrakt som materialiserades snabbare än vi förväntat oss. Brådskan innebar att fordonstillverkaren tidigarelade sina leveranser till slutkunden och följaktligen tidigareläggs MilDefs leverans, säger Daniel Ljunggren, vd och koncernchef för Mildef Group.
Tilläggsordrar från BAE Systems Bofors
Efter det i februari ingångna ramavtalet med BAE Systems Bofors har nu tilläggsordrar undertecknats gällande stryktålig hårdvara till artillerisystemet Archer. Beställningarna omfattar IT-utrustning såsom displayer, datorer och switchar, till ett värde av 52 miljoner kronor. Leveranser sker med start 2025.
Ramavtalet på tio år är startpunkten för ett fördjupat samarbete mellan Mildef och BAE Systems Bofors. De nu vunna beställningarna är en naturlig fortsättning på samarbetet och gäller volymbeställning av tidigare utvecklade produkter liksom reservdelar till befintliga system.
– Vårt samarbete kombinerar två svenska försvarsföretag som är specialister inom sina respektive områden. Mildef får förtroendet att bidra med vår spetskompetens; att leverera framtidssäkrade IT-system som stärker skyddet av vårt samhälle och vi är stolta över det sätt vi samarbetar med BAE Systems i Karlskoga, säger Daniel Ljunggren, vd och koncernchef Mildef Group.
BAE Systems Bofors är en del av BAE Systems som har verksamhet i USA, Sverige och Storbritannien. BAE Systems Bofors tillverkar artilleri- och kanonsystem samt ammunition för land- och marintillämpningar. Dessa inkluderar luftvärnskanonsystem och plattformsmonterade avfyrningssystem.
Volatiliteten kvarstår – fortsatta positiva utsikter för helåret
Enligt vd:n och koncernchefen för Mildef group Daniel Ljunggren präglas bolagets första kvartal av fördröjda säljprocesser, vilket gör att företagets rapporterade orderingång i det första kvartalet inte avspeglar den underliggande efterfrågan. Aktivitetsnivån och intresset för nya beställningar av Mildefs produkter är fortsatt hög, vilket avspeglas i den starka orderingången i april.
Trots att Mildefs erbjudande blir alltmer relevant tar inköps-och upphandlingsprocesserna lång tid. Detta har resulterat i att ett antal affärer försenats, men inte förlorats, under kvartalet. Orderingången nådde 215 miljoner (343) under första kvartalet, vilket innebär en minskning om 37 procent i jämförelse med ett starkt första kvartal föregående år. Men Daniel Ljunggren har tidigare betonat just det faktum att Mildef verkar i en bransch som präglas av hög volatilitet över enskilda kvartal och att den volatiliteten bedöms kvarstå. Daniel Ljunggren menar därför att utvärderingen av Mildefs finansiella utveckling lämpligast görs över en längre tidshorisont.
Mildef ser att samverkan blir allt viktigare. I det första kvartalet ingick Mildef ett samarbetsavtal med det amerikanska försvarsföretaget Lockheed Martin. Syftet med avtalet är att Mildef och Lockheed Martin ska identifiera samarbetsmöjligheter där Mildefs lösningar och expertis kan integreras i Lockheed Martins globala ekosystem.
Att världens största försvarsbolag väljer att samverka med Mildef ger enligt Daniel Ljunggren bolaget en ny plattform att bygga Mildef starkare utifrån. När det gäller just samverkan är det hans fasta övertygelse att utökad samverkan är ett måste för att framgångsrikt möta de stigande behoven av försvarsteknologi. Samverkan bör ske mellan olika parter inom försvarsindustrin, men även mellan försvarsindustrin och myndigheter.