Kongsberg Satellite Services (KSAT) har förvärvat en majoritetsandel i Vake, en norskt uppstartsföretag som använder artificiell intelligens och maskininlärning på satellitdata för att upptäcka och analysera beteendet hos fartyg, inklusive fartyg som väljer att dölja sin position, identitet och aktivitet till sjöss.
KSAT är en leverantör av satellitbaserade marknät och jordobservationstjänster, och meddelar nu att företaget förvärvat en majoritetsandel på 70 procent av Vake.
Oslobaserade Vake grundades 2018 och har utvecklat teknik kring att använda maskininlärning (ML) för flera maritima tillämpningar och började med att utnyttja öppen data från European Space Agency och Copernicus-programmet, men erbjuder nu även integration av kommersiell satellitdata i sina produkter och tjänster. KSAT har följt utvecklingen av Vake sedan företaget grundades och ser stora möjligheter i att gå samman med Vake för att lösa de framtida utmaningarna inom insikter om den maritima domänen, offshore-tillgångsskydd och spårning av sjöfartsaktivitet.
– Vi ser detta som en stor möjlighet där KSAT:s gedigna erfarenhet, omfattande marknadskunskap och position kombinerat med Vakes kapacitet inom AI/ML och innovativa arbetssätt kommer att resultera i förbättrade tjänster, ökade marknadsandelar på befintliga marknader samt möjligheter på angränsande marknader, säger KSAT Executive Vice President Strategy and Technology, Arnulf Kjeldsen i ett pressmeddelande.
Vake och KSAT har gemensam syn på betydelsen av AI och ML för satellitbildsanalys och datafusion för framtida jordobservationstjänster.
– Det här var ett tydligt strategiskt val för oss med målet att öka tillgången till satellitkällor och minska tiden det tar innan insikter från satellitdata görs tillgängliga för kunder och slutanvändare. Som ett företag under utveckling kommer vi också att ha stor nytta av expertisen och nätverk som KSAT har byggt upp under decennier inom rymdindustrin, säger Thomas Leira, vd för Vake.
KSAT använder sig av Synthetic Aperture Radar (SAR) i kombination med andra satellitbaserade datakällor, för maritima övervakningstjänster som detektering av oljeutsläpp och fartygsdetektering. KSAT hämtar data från en omfattande portfölj av satelliter och företagets tjänster används för beslutsstöd av myndigheter, kustbevakningar, energibolag och andra slutanvändare världen över. Information tillhandahålls i nästan realtid via KSATs världsomspännande marknätverk som består av 300+ antenner fördelade på 28 platser.
Det senaste i raden av möjligheter med att använda ML och AI för att identifiera fartyg som väljer att dölja sin aktivitet till sjöss exemplifieras av Vake genom samarbetet med Finlands största tidning, Helsingin Sanomat, där företaget hjälpte till att bekräfta Admiral Vladimirskys rörelser kring BalticConnector-ledningen under misstankar om sabotage. (Länk)
Sådana förmågor är eftertraktade av flera segment och branscher och är också av intresse för myndigheter.
– Vi ser särskilt stort intresse för våra produkter och tjänster för hållbarhetsarbete mot illegalt fiske och upptäckt av oljeutsläpp, samt för sjöfart, säkerhet för havsbaserad infrastruktur efter NordStream-sabotaget och inom försvarssegmentet efter den fullskaliga invasionen av Ukraina år 2022, säger Tugba Gunes, Chief Commercial Officer på Vake.
Medan KSAT innehar majoritetsägandet, kvarstår Vake som ett oberoende företag med samma team, som fortsätter att tillhandahålla sina erbjudanden till marknaden, men nu med möjlighet att också integreras i KSATs leveranser.
Om Vake
Vake deltog i inkubatorn Iterate Venture Studio 2019 och har säkrat investeringar från bland annat Sverre Bisgaard (Norspace), Kjeller Innovasjon, Patrik Berglund (Xeneta), och Space Ventures Investors. Teamet har deltagit i acceleratorprogram som Techstars, Cassini Business Accelerator och ESA BIC Norge och har fått stöd från Innovation Norway och Forskningsrådet. Företaget fokuserar på att använda AI och ML för att slå samman och analysera satellitdata för förbättrad maritim övervakning och situationsmedvetenhet, med nyckelkontrakt från Equinor, Norwegian Space Agency, European Space Agency (ESA), såväl som från andra europeiska statliga organisationer.