AAC Clyde Space har tillsammans med sin partner TNO framgångsrikt överfört data från en kompakt terminal för lasersatellitkommunikation ombord på en rymdfarkost i Låg omloppsbana (LEO) till jorden, och därigenom visat att tekniken fungerar under rymdfärdsförhållanden. AAC har bidragit med elektronik och firmware till laserkommunikationsterminalen.
– Det här är en milstolpe i vårt mål att förbli i framkant av den rymdtekniska utvecklingen. Efterfrågan på direkt laserkommunikation mellan satelliter och jorden växer snabbt och tillgodoser behoven hos kunder inom flera sektorer. Den här prestationen pekar mot framtiden för rymd- baserad kommunikation, säger AAC Clyde Spaces vd Luis Gomes.
Satellitkommunikationsterminalen, döpt till SmallCAT, är utvecklad av ett TNO-lett konsortium med AAC Hyperion, AAC-koncernens dotterbolag i Nederländerna specialiserat på optisk kommunikation, avseende ombordelektronik, drivrutiner samt mjukvara. Själva lasersändaren har däremot utvecklats av Gooch & Housego. Utvecklingen finansierades av det nederländska rymdkontoret (NSO) genom programmet ESA ARTES ScyLight Program och det holländska Ministry of Defense innovationsbudget. TNO bidrog också till att samfinansiera programmet.
Projektet inkluderar även leverans av AAC Hyperions gigabitdetektor GD200 för den optiska markstationen i Haag som framgångsrikt detekterade signalen från terminalen som finns ombord på den norska NorSat-TD-satelliten (NorSat Technology Demonstrator) som skickades upp i april 2023.
En kommersiell version av laserkommunikationsterminalen döpt till CubeCAT kommersialiseras av AAC Hyperion tillsammans med sin holländska partner FSO Instruments. Med måtten 10 x 10 x 10 cm och vikt på 1,3 kg, är terminalen enligt AAC idealisk för användning ombord på små så kallade nanosatelliter.
Fördelar med laserkommunikation
När kommersiella och statliga datakrav fortsätter att växa, ökar behovet snabbt när det gäller högkvalitativ och aktuell data från rymden. Laserkommunikationsteknik används alltmer för att skicka data som genereras på satelliter direkt till jorden, som ett alternativ till traditionell radiofrekvenskommunikation. Genom att sända på det infraröda våglängdsbandet undviks begränsningarna för vanliga RF-kommunikationstekniker, vilket ökar satelliternas överföringskapacitet med faktorer på 10 till 100. Dessutom ses laserkommunikationslänkar som säkrare och laserkommunikationssystem har dessutom fördelar såsom mindre storlek, vikt och kraftförsörjning, vilket är viktigt i rymddomänen.