Nu kan du söka finansiering av Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) för forskning kring teknologier för 6G Satellite Communication (6GSAT) inom områden såsom till exempel arkitektur för beräkning, datahantering och AI samt robust och säker IoT for Satellites.
Nästa generation mobilsystem, 6G, är under utveckling och i och med det integreras kommunikation via satelliter i rymden. Sverige måste satsa på den nya tekniken för att fortsätta vara ett av de världsledande länderna inom mobila telekommunikationssystem. Därför avsätter SSF 60 miljoner kronor till ett multidisciplinärt forskningscentrum ”MRC – 6G Satellite Communication (6GSAT)”
Sverige har en stark internationell position inom mobil kommunikation och inom rymdsektorn, med allt fler och större rymdbolag. När det nu ställs nya krav på ständig och robust telekommunikation, oberoende av position och situation, blir rymdteknologi och satellitkommunikation alltmer centralt. Complementary NTN (Non-Terrestrial Network, det vill säga satellitkommunikation) stödjer då de vanliga jordbundna nätverken med sina speciella egenskaper, vilket möjliggör uppkoppling för helt nya användargrupper.
Centrumets forskningsområde skall enligt SSF vara energieffektiv integrering av mobil kommunikation och rymdbaserad satellitkommunikation. Exempel på forskningsfrågor är arkitektur för beräkning, datahantering och AI samt robust och säker IoT for Satellites.
Centrumet är det femte i SSF:s pågående satsning på Multidisciplinära forskningscentrum (MRC). Syftet är att stimulera till multidisciplinär forskning mellan akademi, forskningsinstitut, industri och samhälle för vassare resultat och snabbare tillämpning. Det ska också bidra till att placera Sverige i en ledande position internationellt inom forskningsfältet. Ansökan ska tydligt beskriva multidisciplinäriteten i förslaget, vilka kompetenser och tekniker som ska användas och vilka kunskapsluckor som kommer att fyllas.
Sista ansökningsdag är 3 juni 2024 kl 14:00. Projektstart är 1 januari 2025. Du kan hämta utlysningstexten här.