Chalmers Industriteknik går med i CIRPASS för att lägga grunden för utbyggnaden av europeiska digitala produktpass avsedda för att skapa cirkulära värdekedjor. Först ut är sektorerna batterier, elektronik och textilier.
Chalmers Industriteknik går nu med i CIRPASS-konsortiet – ett kärnnätverk av ledande organisationer för att bygga den europeiska visionen för ett enhetligt Digital Product Passport (DPP) över flera värdekedjor. Consortiet Finansieras av Europeiska kommissionen under programmet Digital Europe. CIRPASS syftar till att bereda marken för den gradvisa introduktionen och utbyggnaden av DPP från 2023 och framåt, med ett initialt fokus på elektronik-, batteri- och textilsektorerna.
CIRPASS är en förkortning av Collaborative Initiative for a Standards-based Digital Product Passport for Stakeholder-Specific Sharing of Product Data for a Circular Economy och projektet drogs officiellt igång den 5 oktober med ett hybridmöte som ägde rum i Bryssel. iprojektet ingår 30 partners som representerar tusentals industriella, digitala, internationella, standard- och tillsynsorganisationer och icke-statliga organisationer över hela Europa. Det 18 månader långa projektet är ett svar på Europeiska kommissionens uppmaning att skapa ett tydligt koncept för DPP, som definierar en tvärsektoriell produktdatamodell med påvisade fördelar för den cirkulära ekonomin samt utveckla färdplaner för dess utbyggnad.
DPP avgörande för EU:s övergång till en cirkulär ekonomi
Den cirkulära ekonomin kommer att ersätta den slösaktiga linjära ekonomier fram till 2029, enligt en Garner-studie från 2019. För att nå dit krävs att man omvandlar den linjära försörjningskedjan och skapar ett helt cirkulärt ekosystem. DPP skall genom CIRPASS hjälpa till att lägga grunden för ett sådant ekosystem över värdekedjor i tre sektorer – batterier, elektronik och textilier – baserat på gemensamma regler, principer, taxonomi och standarder. Specifikt syftar projektet till att leverera minst tre DPP-prototyper för de tre sektorerna samt att nå överenskommelser om nyckeldata för cirkularitet och hållbarhet. Konsortiets partner kommer också att arbeta tillsammans för att ge rekommendationer för ett datautbytesprotokoll och systemarkitektur, och se till att produktinformationen i DPP kommer att vara standardiserad och maskinläsbar.
Kräver stort engagemang
För att säkerställa ett tvärsektoriellt tillvägagångssätt skall CIRPASS förena ledande europeiska forsknings- och teknikorganisationer, med stöd av tre standardiseringsorganisationer, en erfaren pool inom cirkulär ekonomi och hållbarhetskonsulter, flera stora europeiska industriorganisationer, digital teknik och webbexperter samt utvalda leverantörer av digitala lösningar som tillsammans skall bygga konsensus kring DPP-konceptet och bidra till utvecklingen av gemensamma principer, prototyper och färdplaner för utbyggnaden av DPPs över värdekedjor, sektorer och marknadsaktörer.
Förutom samarbetet mellan projektpartners är intressenternas engagemang en avgörande del av CIRPASS handlingsplan. Ett ekosystem för intressentengagemang kommer att upprättas. Olika aktiviteter för att aktivera företag och organisationer från hela Europa kommer att tillkännages under hela projektet, inklusive att gå med i expert- och intressentgrupper, delta i CIRPASS-workshops och offentliga evenemang, svara på samråd och mycket mer.
Chalmers Industriteknik skall bygga broar mellan partners från hela EE-branschen, bidrar till diskussionen om en informationsdelningsstandard och hjälper till att visualisera idén bakom produktpasset med hjälp av front-end-prototypen som tagits fram i ett annat projekt: KEEP-projektet – en spårbarhetslösning för elektronikprodukter.