Entreprenören och KTH-forskaren Janne Wallenius har utsetts som vinnare av KTH Innovation Award 2022. Wallenius har genom företaget Blykalla drivit på utvecklingen av små blykylda kärnreaktorer enligt konceptet Small Modular Reactor, SMR.
Priskommittén ger följande prismotivering;
”2022 års mottagare av KTH Innovation Award är ett ledande exempel på den ambition som genomsyrar KTH: att skapa lösningar på mänsklighetens största utmaningar. För att ha tagit sig an den viktiga uppgiften att förse världen med fossilfri baskraft, och för att under årtionden ha arbetat för en tydlig vision med uthållighet och kreativitet, ofta mot den allmänna opinionen, går KTH Innovation Award 2022 till Janne Wallenius, KTH-professor och grundare av Blykalla.”
Janne Wallenius plan är att en fabrik i Sverige skall kunna leverera serieproducerade blykylda reaktorer till marknaden inom 10 år.
KTHs innovationspris syftar till att hylla personer från KTH som med kreativitet, kurage och mod har bidragit till att lösa samhällets utmaningar med sina innovationer. Priset instiftades 2020 och möjliggjordes av donationer från Mathias Uhlén, professor vid KTH och Spotifys grundare och vd Daniel Ek.
Priset är på 500 000 konor och delas ut av KTH Innovation Award Foundation.
Om SMR
Grundtanken med en liten modulär reaktor är att den till stor del ska kunna serietillverkas i fabrik och sedan transporteras till installationsplatsen. Tanken är att kostnaderna på så sätt kan pressas ned. Den elektriska effekten för den här typen av reaktorer begränsas av storleken på reaktorn och väntas inte vara mer än 300 MW för de flesta koncepten, jämfört med en typisk stor reaktor som har en effekt någonstans mellan 1 000 MW och 1 600 MW. Men genom att placera flera små reaktorer bredvid varandra kan man få lika mycket el som från en stor reaktor.
Enligt branschorganisationen Energiföretagen Sverige så säljs nu ny kärnteknik i form av små modulära reaktorer på den internationella marknaden på kommersiella grunder. Dessa reaktorer kan, förutom el, även bidra med fossilfri värme. Sådana reaktorer skulle kunna bidra till omställningen och inte minst ge viktig planerbar elproduktion i framför allt södra Sverige där det råder underskott på el och överföringen är begränsad. Små modulära reaktorer skulle även kunna byggas, där det behövs mycket el lokalt, där det är svårt att nå fram med tillräcklig nätkapacitet.
På EU-nivå arbetar kommissionen med flera förslag för att främja utbyggnaden av SMR. Målet är att effektivisera tillståndsprocesserna för sådana reaktorer och bindande lagstiftning väntas föreslås. I vissa länder, till exempel Finland, vidtas nationella åtgärder för att underlätta tillståndsgivningen för SMR. Sedan länge pågår ett internationellt arbete kring regelutveckling för SMR inom IAEA.