Nu står det klart att en flexibel pilotanläggning för ytbehandling med grafen ska byggas i Alelyckan, strax norr om Göteborg. Tekniken kan användas för elektromagnetisk skärmning och på så sätt skydda känslig elektronik.
Enligt det strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen blev det en lyckad förstudie utförd av Provexa Technology, RISE och Chalmers Industriteknik som fällde avgörandet.
– Vi identifierade utmaningar och behov av kompetensförstärkning. Vi insåg samtidigt att ytbeläggningar med grafen skulle kunna användas till elektromagnetisk skärmning för att skydda människor och elektronik från elektromagnetisk strålning, säger projektdeltagaren Anders Skalsky, vd för Provexa Technology.
Investering på 12 miljoner
Efter förstudien fick ett konsortium med Chalmers Industriteknik, Chalmers Tekniska Högskola, LayerOne, Provexa Technology, Provexa Ytbehandling och RISE ett vidare projekt beviljat i en ny utlysning från SIO Grafen. Det innebär finansiering från Vinnova på 6 miljoner kronor, där projektparterna bidrar med ytterligare 6 miljoner.
– Nu kan vi bygga en flexibel pilotanläggning för elektrolytisk ytbeläggning för att enkelt kunna visa industrin vad ytbehandling med tillsatt grafen kan göra. En viktig satsning, säger Anders Skalsky.
Tillsats av grafen i ytbehandlingar baserade på metall eller polymer utförs för att uppnå förbättrade egenskaper rörande elektrisk ledningsförmåga, korrosionsskydd eller mekaniska egenskaper. Efterfrågan på bättre lösningar för ledande korrosionsskydd finns redan i exempelvis fordons- och batteribranschen.
– Den ökande elektrifieringstrenden leder till att efterfrågan tilltar.
I projektet kommer metoder att utvecklas för att kunna mäta grafenhalt i produktionsbad, och funktionalisering av grafen för specifika tillämpningar. Pilotanläggningen ska stå klar 2025.