• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » PhotonDelta tar in 1,1 miljarder euro till fotonikutveckling

PhotonDelta tar in 1,1 miljarder euro till fotonikutveckling

19 april 2022 – Jonas Karlsson

Nederländska PhotonDelta, som är ett gränsöverskridande ekosystem av av organisatorer inom fotonikchipteknologi, har fått in 1,1 miljarder euro i offentliga och privata investeringar för att omvandla Nederländerna till ledare för nästa generations halvledare.

Investeringen inkluderar 470 miljoner euro finansiering som erhållits genom National Growth Fund (Nationaal Groeifonds), medan resten saminvesteras av olika partners och intressenter. Det är en del av den nederländska regeringens nationella plan för att befästa och utöka landets position som världsledande inom integrerad fotonik.

Programmet kommer att pågå i sex år och göra det möjligt för PhotonDelta och dess partners att ytterligare investera i startups och scaleups inom fotonik, utöka produktions- och forskningsfaciliteter, attrahera och utbilda talanger, driva på adoption och utveckla ett designbibliotek i världsklass. Till 2030 siktar PhotonDelta på att ha skapat ett ekosystem med hundratals företag som betjänar kunder över hela världen och en waferproduktionskapacitet på 100 000+ per år.

– Denna investering är en spelomvandlare. Det kommer att göra Nederländerna till hemmet för nästa generations halvledare som kommer att ha en djupgående inverkan på hela den europeiska teknikindustrin, säger Ewit Roos, vd för PhotonDelta.

– Den pågående chipbristen belyser det trängande behovet för Europa att skapa sin egen produktionskapacitet för strategiska teknologier. Vi kommer nu att kunna stödja hundratals startups, forskare, producenter och innovatörer för att stärka denna bransch som kommer att få lika stor effekt som introduktionen av mikroelektronik för några decennier sedan.

– Nederländerna anses vara en pionjär inom utvecklingen av PIC-teknik (Photonic Integrated Circuits), och tack vare det kontinuerliga stödet från den holländska regeringen har vi kunnat bygga en komplett försörjningskedja runt den som är globalt erkänd som en hotspot för fotonisk integration.

I korthet enligt PhotonDelta:

  • Kapital från Nederländernas Ministry of Economic Affairs and Climate Policy och andra organisationer kommer att användas för att bygga 200 startups, skala upp produktionen, skapa nya applikationer för fotoniska chips och utveckla infrastruktur och talanger
  • Fotonikchips möjliggör skapandet av enheter som är betydligt snabbare, billigare att producera och som använder betydligt mindre elektricitet
  • Utveckling av fotonisk teknik kommer att ta itu med samhällsutmaningar som hållbarhet, skapa en ny europeisk industri och öppna dörren till ett stort antal nya applikationer, inklusive kvantdatorer

PhotonDelta-förslaget har lämnats in av det nederländska ministeriet för ekonomi och klimatpolitik i nära samarbete med Eindhoven University of Technology (TU/e), University of Twente (UT), Delft University of Technology (TUD), Holst Centre, TNO, IMEC, PITC, CITC, OnePlanet, SMART Photonics, LioniX International, EFFECT Photonics, MantiSpectra, PhotonFirst, PHIX och BRIGHT Photonics.

PhotonDelta-ekosystemet består för närvarande av 26 företag, 11 teknikpartners och 12 FoU-partners. Organisationen är en del av ett konsortium som tillsammans har investerat 171 miljoner euro i lovande fotonikföretag inklusive SMART Photonics, PhotonFirst, Surfix, MicroAlign, Solmates och EFFECT Photonics.

Arkiverad under: Ekonomi Märkt med: Fotonik, Fysik, Innovationer, Komponenter, Laserteknik, Materialteknik, Samarbeten, Uppstartsbolag, Utbildning

Translate SE-Nytt to your own language

Primärt sidofält

Aktuellt

Finska The Qt Company lägger bud på IAR Systems

LiU och Norrköping Airport skapar testbädd för drönare

Gapwaves inleder produktion av ADAS-antenner till Valeo

Telekrigsbolaget Oscillion får order på drönarstörare

Skuldberg får Wolfspeed att ansöka om konkurs

Inission förvärvar litauiska branschkollegan Selteka

Afry tecknar ramavtal med Volvo Cars

Norska ONiO och VINATech ingår partnerskap

W5 Solutions säkrar order på CV90-simulatorer

Smoltek uppnår utmärkt stabilitet med sin kondensatorteknik

Footer

Aktuellt

Finska The Qt Company lägger bud på IAR Systems

LiU och Norrköping Airport skapar testbädd för drönare

Gapwaves inleder produktion av ADAS-antenner till Valeo

Telekrigsbolaget Oscillion får order på drönarstörare

TRANSLATE SE-Nytt

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2025 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in