Under det senaste året har Raspberry provat en betaversion av Raspberrys operativsystem Pi OS för 64-bitar men nu öppnar Raspberry upp det för en bredare publik i skarp version.
ARMv8-A-arkitekturen, som omfattar 64-bitars AArch64-arkitekturen och tillhörande A64-instruktionsuppsättning, introducerades först i Raspberry Pi-serierna med Raspberry Pi 3 2016. Från den tidpunkten har det varit möjligt att köra hela 64-bitars operativsystem på Raspberrys flaggskeppsprodukter, och många tredjepartsoperativsystem finns tillgängliga. Raspberry har dock fortsatt att bygga sina Raspberry Pi OS-versioner på 32-bitars Raspbian-plattformen, i syfte att maximera kompatibiliteten mellan enheter och som man uppger undvika förvirring hos kunderna.
Raspberry Pi 1, BCM283, ARM117, arm6hf, 32 bit
Raspberry Pi 2, BCM2836, Cortex-A7, armhf 32 bit
Raspberry Pi Z BCM2835, ARM1176, arm6hf, 32 bit
Raspberry Pi Z2 BCM2710, Cortex-A53, arm64, 64 bit
Raspberry Pi 3 BCM2710, Cortex-A53, arm64, 64 bit
Raspberry Pi 4 BCM2711, Cortex-A72, arm64, 64 bit
Som man kan se från uppräkningen ovan är det lätt att bli förvirrad över vilka produkter som stöder vilka Debian/Raspbian-portar. Att använda arm6hf (Raspbians derivata av armhf med instruktioner endast för ARMv7 borttagna men flyttalsinstruktioner bibehållna) fås ett operativsystem som kommer att köras på alla enheter som Raspberry någonsin har tillverkat, ända sedan 2011.
Men det finns skäl att välja ett 64-bitars operativsystem framför ett 32-bitars. Kompatibilitet är en viktig fråga: många applikationer med sluten källkod är endast tillgängliga för arm64, och sådana med öppen källkod är enligt Raspberry inte helt optimerade för armhf-porten. Utöver det finns det några prestandafördelar som är inneboende i A64-instruktionsuppsättningen: idag är dessa mest synliga i benchmarks, men antagandet är att dessa kommer att gå igenom i verkliga applikationsprestanda i framtiden.
Ett mer teoretiskt problem är att 32-bitars pekare bara låter dig adressera 4 GB minne. På Raspberry Pi 4 använder Raspberry ARM Large Physical Address Extension (LPAE) för att komma åt upp till 8 GB minne, med förbehåll för att alla processer är begränsade till åtkomst till 3 GB (Raspberry reserverar översta 1 GB av det virtuella adressutrymmet för kärnan). Väldigt få processer kräver mer minne än så här: lyckligtvis skapar Chromium, som förmodligen är den mest minneskrävande applikationen i Raspberry Pi OS, en process per tab. Men vissa användningsfall kommer att dra nytta av att kunna allokera hela minnet av en 8GB Raspberry Pi 4 från en enda process.
64-bitarsversionen av Chromium, installerad som standard, har ingen version av WidevineCDM-biblioteket och därför är det inte möjligt att spela strömmande media som Netflix eller Disney+ av denna version.