Nu startar arbetet med att ta fram en standard med vägledning om hur man skyddar utrustning och installationer i fastigheter mot yttre elektromagnetisk (EM) påverkan av olika slag, meddelar SEK Svensk Elstandard.
Det finns många hot mot utrustning och installationer i fastigheter mot yttre elektromagnetisk påverkan av olika slag, till exempel elektromagnetiska högeffektvapen som kan användas i krig för att slå ut och förstöra fiendens elektronik – i både militära och civila mål. Det finns skyddsmetodermetoder, bland annat definierade i standarder. De kan även användas för att öka skyddet mot fredstida störningar, till exempel mot olika transienter som förorsakas av åska.
Nu startar ett arbete med att göra en standard med vägledning hur man skyddar utrustning och installationer i fastigheter mot yttre elektromagnetisk påverkan av olika slag. Arbetet med den nya standarden startar inte från noll. Sedan snart tjugo år finns en teknisk rapport från den internationella standardiseringsorganisationen IEC som handlar om just detta och meningen är enligt SEK Svensk Elstandard att arbetet ska bygga vidare på den. Svenska intressenter är välkomna att delta genom SEK TK 77C inom SEK Svensk Elstandard, den svenska standardiseringsorganisationen inom el och elektronik.
Elektromagnetiska hot
Den tekniska rapporten som finns, IEC TR 61000-5-6, har titeln Electromagnetic compatibility (EMC) – Installation and mitigation guidelines – Mitigation of external EM influences, och den planerade standarden kommer förmodligen att få samma titel. Den behandlar installationer i byggnader för industri, handel och bostäder och ger vägledning för att begränsa elektromagnetisk påverkan på fastigheter, så att den elektromagnetiska kompatibiliteten (EMC) upprätthålls för de elektriska och elektroniska systemen. Särskilt behandlas skärmning mot påstrålade störningar och begränsning av ledningsbundna störningar. Läs mer i preview på de första avsnitten i IEC TR 61000-5-6.
En beskrivning av hur man särskilt skyddar installationer mot verkan av kraftiga avsiktliga störningar från kärnvapen (HEMP) och andra konstgjorda källor (IEMI) ges i SEK TS 61000-5-10, Elektromagnetisk kompatibilitet (EMC) – Del 5-10: Vägledning för installation och skydd – Skydd av anläggningar mot HEMP och IEMI. Den ger även en översikt över övriga IEC-publikationerna inom området. Se preview på den här.
IEC är den organisation där specialister från olika länder tillsammans arbetar fram internationella standarder inom el och elektronik. Där finns en grupp som arbetar med den här typen av frågor, IEC SC 77C, High power transient phenomena. Svenska intressenter deltar genom motsvarande teknisk kommitté SEK TK 77C, Skydd mot elektromagnetiska högeffekttransienter, som organiseras av SEK Svensk Elstandard.
EMC och skydd
De flesta EMC-standarderna tas annars fram i grupper inom IEC där svenska företag, verk och myndigheter deltar genom den tekniska kommittén SEK TK EMC Elektromagnetisk kompatibilitet. Åskskydd hanteras i SEK TK 81 Åskskydd, där den stora åskskyddsstandarden IEC 62305 för närvarande är under revision. SEK har även gett ut SEK Handbok 452 – Åskskyddshandboken. Läs också mer om den allmänna riskbedömningsstandarden SS-EN IEC 31010.
SEK Svensk Elstandard, som är svensk standardiseringsorganisation med ansvar för samma områden som IEC, har även flera grupper som tar fram standarder med fokus på andra skyddsaspekter. Cybersäkerhet är t ex aktuellt inom olika branscher och i SEK TK 79 Larmsystem arbetar man med standarder för olika typer av larm, t ex för perimeterskydd. Standarder från IEC blir normalt även europeisk standard, EN, vilket bland annat ger dem en särställning vid offentlig upphandling.
Den som inte engagerar sig i att skriva standarderna, men läser och använder dem, kan förstås enkelt ha sitt standardbibliotek uppdaterat och lätt tillgängligt på nätet. Läs mer om SEK e‑Standard här.