• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » KTH-startup nu i rymden med drivsystem för nanosatelliter

KTH-startup nu i rymden med drivsystem för nanosatelliter

17 januari 2022 – Jonas Karlsson

KTH-studenterna Matija Milenovic och Victor Gonzales, som startat rymdteknikföretaget porkchop, har nu sitt drivsystem för nanosatelliter i omloppsbana efter en åktur upp i rymden på SpaceX Falcon 9.

Nu ska porkchop för första gången testa sitt drivsystem för nanosatelliter i rymden. På bilden: grundarna av porkshop Victor Gonzalez och Matija Milenovic. Foto av SpaceX (CC BY-NC 2.0) och Patrik Lundmark.

Nanosatelliter är inte större än en skokartong och väger bara några kilo. De är avsedda för en mängd olika applikationer och kan till exempel användas för att tillhandahålla internetåtkomst i avlägsna områden, spåra naturkatastrofer i realtid eller som hjälpmedel för att förbättra skördar.

– När du gör satelliter mindre blir de billigare, men du tappar ofta funktionalitet. Drivsystem tar upp mycket plats, så många nanosatelliter saknar helt möjligheten att navigera. Det innebär att de inte kan undvika kollisioner och det förkortar deras livslängd. Det är problemet vi vill lösa, säger Matija Milenovic.

Porkchop utvecklar en lösning där bränsle, motor, styrsystem och all elektronik som sköter framdrivningen av satelliten är integrerade. De jämför det med att bygga in en bils motor i chassit istället för att den behöver ett eget motorrum. Detta är avgörande för att hålla nere vikt och volym.

Victor och Matija kom på sin idé när de närmade sig slutet av sitt första år som masterstudenter i flygteknik på KTH.

– Från början har vårt mål varit att göra det enklare att använda rymden. Det finns så många fördelar, men idag bromsas utvecklingen av tekniska och ekonomiska faktorer. Om vi bara kunde ta bort några av hindren så kunde vi öppna upp rymden för ny teknik. Då blir det lättare för andra att skapa viktiga tjänster, som att följa klimatförändringarna i realtid till exempel.

I Studentverkstaden på KTH fick de tillgång till verktyg, material och en plats där de kunde bygga och testa sin lösning. Samtidigt fick de stöd från KTH Innovation för att utveckla Porkchop mot marknaden.

I oktober 2019 kom porkchop in på KTH Innovations förincubatorprogram, ett 12-månaders program för lovande startup-projekt från KTH. Teamen i programmet får kontorslokaler i KTH Innovations lokaler på Teknikringen 1, tillgång till makerspace och produktionsstudio, veckovisa workshops för att utveckla sina idéer och kanske viktigast av allt, bli en del av en kreativ och stöttande community.

– Om vi ​​inte hade gått med i programmet så hade porkchop förmodligen inte funnits idag. Det var oerhört hjälpsamt. Även om du kommer till slutsatsen att det inte är något för dig, kommer du fortfarande att ha lärt dig mycket av att försöka starta ett företag. Du har inget att förlora. Enligt vår erfarenhet är programmet och coachningen verkligen i världsklass.

Porkchops framdrivningssystem har integrerats i en Laika-satellit. Den 13 januari 2022 sköts den upp från Cape Canaveral med raketen SpaceX Falcon 9.

– Vi ska försöka avfyra drivsystemet på en sida för att vrida satelliten. Lyckas vi med det så är vi jättenöjda. I framtiden vill vi fortsätta utveckla tekniken för att bli ett komplett rymdlogistikföretag för morgondagens satelliter.

KTH Innovations förinkubatorprogram

Det är nu möjligt att ansöka till Batch 15 i KTH Innovations förinkubatorprogram fram till och med 16 februari 2022.

Läs mer om programmet här

Arkiverad under: FoU Märkt med: Innovationer, Rymdteknik, Test och försök, Uppstartsbolag

Translate SE-Nytt to your own language

Primärt sidofält

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

Lisa Pettersson ny vd för Sigma Technology Development

Emerson och ELT samarbetar om stödsystem till finska försvaret

Joakim Westh tar över klubban i SSC

Advenica får utvecklingsorder på kryptoprodukter

Jonas Wærn ny vd för JonDeTech Sensors

Nya insikter om 2H-NbS₂ som supraledare

Footer

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

TRANSLATE SE-Nytt

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2025 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in