Det svenska AI-företaget Imsys och Mindchip har tecknat ett avtal om ramarna för samarbetet i enlighet med det LoI som företaget tidigare meddelat. Avtalet innebär att Imsys och Mindchip skall samarbeta kring Imsys mikroprocessor IM4000 där Mindchip ska sälja och marknadsföra IM4000 i stora delar av Asien. Imsys har tidigare i sommar även fått klartecken att ingå i ett forskningsprojekt för AI-teknik inom cybersäkerhet.
Enligt lanseringsavtalet förbinder sig Minchip att under en femårsperiod köpa minst 4 miljoner enheter av IM4000:
Från 1 september 2021 och till och med 31 maj 2022 kommer Mindchip att samarbeta med Imsys för att designa applikationer och nya produkter inom industriell IoT. Avsikten är att under perioden utveckla lösningar inriktade mot storskaliga applikationer.
1 juni 2022 till 30 september 2023, kommer Mindchip att köpa eller distribuera minst 1,0 miljon IM4000.
1 oktober 2023 till och med 31 augusti 2024, kommer Mindchip köpa eller distribuera minst 1,0 miljon IM4000.
1 september 2024 till och med 31 augusti 2026, kommer Mindchip att köpa eller distribuera sammanlagt minst 2,0 miljoner IM 4000.
Enligt Imsys är priset för mindre volymer satt till 1,25 dollar per enhet. För större volymer kommer pris förhandlas och då beakta beställningens storlek och marknadsförutsättningarna och den anpassning som krävs för den aktuella applikationen. Mindchip kommer marknadsföa IM4000 mot kunder i utvalda länder i Asien och samarbeta med slutkund om applikationslösningar.
– Imsys samarbete med Mindchip har framgångsrikt pågått under många år. Dagens avtal är ett viktigt steg i att fördjupa samarbetet ytterligare och innebär ett genombrott för IM4000. Den ger Imsys en dedicerad exklusiv partner med gott renommé och tillgång till ett brett kontaktnät i stora delar av Asien. Inte minst viktigt är det faktum att IM4000 nu kommer att byggas in i olika kundapplikationer. På så sätt skapas långsiktiga kundrelationer som lägger grund för betydande volymförsäljning, säger Magnus Stuart, vd för Imsys.
Forskningsmedel från Vinnova
Imsys har tidigare i sommar också beviljats forskningsmedel för att utveckla sin AI-teknik inom cybersäkerhet.
Vinnova som är Sveriges Innovationsmyndighet, beviljade den 2 juli 2021, bidrag till Imsys för ett projekt inom området ”Cybersäkerhet för avancerad industriell Digitalisering”, kallat ”Smart och säker Gateway för IoT”. Projektet koordineras av forskningsinstitutet Rise och deltagarna hämtas från Uppsala Universitet, Imsys AB, Wittra Sweden AB och IoT Bridge AB. Enligt Imsys innebär projektet ett genombrott för Imsys ALICE-plattform som i projektet prövas för AI-applikationer inom cybersäkerhet för IoT.
Vinnova biföll ansökan den 2 juli 2021 och projektet, som planeras pågå till augusti 2023, har redan inletts. Budgeten är på 6,0 miljoner kronor varav Vinnovas bidragsdel utgör 5,0 miljoner. Imsys andel av projektbudgeten uppgår till 2,0 miljoner kronor varav 1,4 miljoner utgörs av bidraget från Vinnova. Projektet bedrivs med målet att förbättra cybersäkerhet i IoT lösningar med hjälp av Artificiell Intelligence (AI) och baseras på Imsys ALICE-plattform. Arbetet innebär för Imsys viktiga möjligheter till innovationssamarbete med ledande svenska spetsföretag.
– Jag ser projektet som ett viktigt erkännande och genombrott för Imsys ALICE-plattform. Projektet baseras på ALICE-plattformen som nu ska användas i kvalificerad forskning och i kommersiella sammanhang. Jag är både glad och stolt över denna framgång för Imsys. AI och IoT är viktiga områden för oss säger Imsys vd Magnus Stuart.
Det är enligt Imsys viktigt och inspirerande för bolaget att få möjligheter till samhällsnyttigt och kommersiellt intressant samarbete med forskare och svenska industriföretag. Genom projektet prövas Imsys teknik på ett nytt mycket expansivt tillämpningsområde inom AI och cybersäkerhet, skriver företaget i ett pressmeddelande från i juli.
Om Imsys AB
Imsys AB är ett svenskt AI-bolag som grundades 1981 och som utvecklar, designar och säljer en egenutvecklad flexibel mikroprocessor som historiskt använts för högspecialiserade tillämpningar. Detta har drastiskt ändrats under de senaste åren och numera finns kunderna inom artificiell intelligens (AI). Imsys kunder finns i hela den industrialiserade världen och är verksamma inom områdena bildigenkänning i bilsäkerhetslösningar, säkerhetslösningar för lås och datorhallar, men även mobilkommunikation (5G), medicinsk bildanalys, blockchain-lösningar, dynamisk prissättning och applikationer som kräver massivt beräkningsarbete.