Chalmers i Göteborg har fått en donation från Stenastiftelsen på 21 miljoner kronor. Pengarna skall gå till Chalmers labb för industriell digitalisering och innebär att dagens industrilabb kan tredubbla sin verksamhet.
Docent Åsa Fast-Berglund och professor Johan Stahre.
Foto: Julia Sjöberg
Den stordonation som högskolan nu får från Stenastiftelsen kommer gå till utvecklingen av Chalmers öppna testbädd för smart industriproduktion i Stena Industry Innovation Laboratory (SII-Lab) på campus Lindholmen. Det handlar bland annat om industritillämpningar med snabba kommunikationssystem, öppna robotmiljöer och förstärkt verklighet (AR). om en test- och demonstrationsanläggning för nästa generations smarta anläggningar. Här kommer blivande ingenjörer att träna och laboratoriet erbjuder också möjligheter för industrin att testa nya tekniska möjligheter.
– Det gläder mig att Stenastiftelsen vill göra en så stor satsning på det viktiga produktionsområdet. Området är prioriterat på Chalmers. Vi har ett nära samarbete med svensk industri när det gäller digitalisering och här öppnas stora möjligheter både för forskning, innovation och utbildning, säger Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson.
– Vi tror att den här satsningen är en bra möjlighet att bidra till industrins och samhällets digitala transformation. Svensk industri står inför mycket stora produktionsutmaningar, speciellt här i Västsverige, säger Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande för Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur.
– Sverige måste ha forskning i världsklass samtidigt som vi behöver visa våra ungdomar hur spännande industrin kan vara som framtida arbetsplats.
SII-lab blir en nationell resurs och ingår även i EU-kommissionens nätverk av testbäddar.
– Vi kan erbjuda en öppen mötesplats för industrin, samhället och akademin. Både stora och små företag får möjlighet att pröva nya produktionsidéer, men även hitta nya affärsmodeller och innovationsmöjligheter. Vi räknar med att labbet i sig kommer att öka hastigheten i den svenska industrins digitalisering, säger professor Johan Stahre, ansvarig för produktionssystem på Chalmers.
– I labbet kommer vi att bedriva avancerad forskning, men också visa samarbetande robotar, 5G och VR för studenter, ungdomar och allmänheten. Framtidens digitaliserade arbetsplats har mycket gemensamt med den digitala spelvärlden, säger docent Åsa Fast-Berglund, ansvarig för utvecklingen av SII-Lab.
Med pengar från donationen byggs nu snabbt nya och anpassade lokaler och samarbetet med industrin kommer att intensifieras. Efter jul kommer de första eleverna att kunna utnyttja labbet samtidigt som ny utrustning installeras. Senare under våren 2018 sker invigningen.