Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, delar nu ut 600 miljoner kronor inom rambidragen Smarta system och Materialvetenskap; 300 miljoner kronor till vardera program. Pengarna ska bland annat gå till forskning om sociala robotar, framtidens självkörande bilar, nästa utvecklingsfas för Sakernas internet och talande robothuvuden.
– De tio projekt som får finansiering inom Smarta system handlar bland annat om intelligent interaktion mellan olika system och människan, samt om smarta trafiksystem. Bidragen till Materialvetenskap, som också omfattar tio projekt, har fokus på nya produktionsmetoder och avancerad processkontroll för funktionella och strukturella material. Rambidragen är avsedda att premiera tvärvetenskap av högsta kvalitet där också resultaten kan nyttiggöras, säger Lars Hultman, vd för SSF, i ett pressmeddelande.
Smarta system
Ett smart system ska kunna analysera och kommunicera med omgivningen, svara på förändringar autonomt och lära sig av sina erfarenheter. Det ska också vara anpassningsbart, förutsägbart och robust – även under skiftande förhållanden.
Det rör sig om ömsesidig anpassning mellan robotar och människa, ett projekt handlar om att utveckla ett robothuvud med kommunikativa erfarenheter som bland annat ska kunna fånga upp tecken på demens, ett annat om att utveckla ett ”kroppsnätverk” som består av sammankopplade sensorer och bioelektronik, ett tredje om smarta system som kan integrera datorseende och robotik.
Vad gäller utvecklingen mot autonoma trafiksystem kommer SSF att stödja projekt för optimering av trafikflöden, sensorteknik och tidskritiska molntjänster -alla viktiga byggstenar för att realisera självkörande fordon med uppkopplade transportsystem. Ytterligare forskningsprojekt fokuserar på nya modeller som automatiskt kombinerar data och maskininlärning, för en rad områden, som att förstå en bils omgivning, smarta elmätare, automatiserad analys av cellmigration och självstyrande containerkranar.
Materialvetenskap
Nya innovationer och utvecklingen av nya tekniker bromsas enligt SSF ofta av att det saknas material med rätt egenskaper. För fortsatta framsteg krävs alltmer högpresterande material, med speciella eller extrema egenskaper. Svensk materialbaserad industri är stark med företag som Sandvik, ABB och hela stålindustrin. De är beroende av strategisk forskning för sin fortsatta konkurrenskraft. Universiteten och forskningsinstituten har enligt stiftelsen en viktig funktion för att leverera vetenskapliga rön och kompetent personal.
Projekten som fått bidrag handlar bland annat om stickade nät i metall utskrivna i 3D för mjukvävnadsregenerering av exempelvis senor och muskelfästen eller bröstrekonstruktion. Flera av projekten kommer också att utföras i samarbete med industrin, för att ta fram nästa generations slitstarka och hårda beläggningar, nya material för solceller eller effektivare och hållbara komponenter för telekomnäten. Ett annat projekt fokuserar på plasmoniska nanopartiklar, som kan användas för en mängd nya produkter, till exempel optiska sensorer, effektivare solceller och optiska metamaterial.
Lyckad anslagsrunda för KTH
Just denna omgång har varit anmärkningsvärt lyckad för KTH som kammar hem drygt 231 miljoner kronor. Det är den mest framgångsrika anslagsrundan i universitetets historia när det gäller forskningsmedel från just SSF. Av totalt 20 olika rambidragskategorier där forskare har kunnat söka anslag har KTH som universitet varit framgångsrikt i åtta. Sist KTH erhöll en större mängd pengar var 2008 när SSF utlyste rambidrag inom IT. Då utgjorde rambidragen 78 miljoner, cirka en tredjedel av dagens summa.
– KTH:s forskning inom smarta system och material ligger i framkant. Att vi kammar hem nästan hälften av alla rambidrag visar verkligen vår ledande ställning på området, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH.
Länk till SSF hemsida med en lista på de projekt som får finansiering.