Chalmers och Ericsson har signerat ett strategiskt samverkansavtal för att gemensamt stärka och utveckla utbildning, forskning och innovation inom IKT-området i ett långsiktigt perspektiv.
Chalmers har sedan länge ett omfattande samarbete med Ericsson, men det nya avtalet innebär en ny samverkansmodell jämfört med idag och initiativet väntas ge flera positiva effekter. Genom en mer strategisk dialog kring morgondagens utmaningar kan de övergripande behoven identifieras och nya aktiviteter initieras. Samarbetet ska bidra till lönsam och hållbar tillväxt, ökad konkurrenskraft och attraktionskraft för båda parter.
– Vi lyfter kontakterna mellan Chalmers och Ericsson till högsta nivå vilket möjliggör en långsiktig och framsynt dialog. Vi kommer att ha återkommande möten för att diskutera de strategiska frågorna kring forskning, utbildning och nyttiggörande, och på så sätt fånga upp behov och omvandla dem till konkreta operativa aktiviteter, säger Chalmers rektor Karin Markides i ett pressmeddelande.
Hon nämner äver utvecklingen av 5G som ett exempel – ett område som rymmer många komplexa frågeställningar som behöver diskuteras på ett övergripande strategiskt plan vad gäller forskning och kompetens.
Viktig rekrytering av kompetens
Avtalet signerades av Chalmers rektor Karin Markides och Ericssons forskningschef Sara Mazur under en ceremoni på Chalmers den 5 november 2014. Båda är eniga om att informations- och kommunikationsteknik utgör en stark framtidsbransch för ingenjörer.
Ett stort antal studenter hade sökt sig till eventet, för att få en chans att prata med Ericsson samt Chalmersforskare som bedriver projekt i samarbete med Ericsson. Sara Mazur inledde med en kort presentation om de möjligheter som det nya nätverkssamhället erbjuder och påtalade att allt som tjänar på en uppkoppling kommer att vara uppkopplat. Bredband, mobilitet och molntjänster är en av de viktigaste infrastrukturerna i samhället idag.
– Alla använder tekniken idag och området kommer bli än viktigare framöver. Det finns enorma möjligheter inom informations- och kommunikationstekniken, och även för dem som vill arbeta i branschen. Ericsson verkar i en teknikintensiv bransch som dessutom utvecklas mycket snabbt. Vi behöver kunna rekrytera ledartalanger med en mycket stark teknisk förankring, säger Sara Mazur, forskningschef på Ericsson.
Karin Markides tillägger att samarbetet med Ericsson kommer att stärka Chalmers förmåga att attrahera studenter, både nationellt och internationellt.