Robert Bosch GmbH har nyligen etablerat en ny affärsenhet inom kvantavkänning. Affärsenheten bygger på företagets mångåriga forskning på området och skall nu användas för lansering av produkter baserade på kvantsensorer på marknaden.
– Kvanttekniken flyttar fram gränserna för vad som är möjligt – både inom databehandling och sensorer. Framför allt är syftet att öka den breda praktiska nyttan av kvanteffekter – för allt från utvecklingen av kolneutrala drivlinor till neurologisk diagnos. Bosch har gjort omfattande forskning inom kvantavkänning i många år nu och vi ser oss själva som globala ledare inom detta område. Nu vill vi också använda detta som grund för framtida affärsmodeller, Jens Fabrowsky, vice vd för Bosch Automotive Electronics med ansvar för halvledarverksamheten.
Dr Katrin Kobe ska leda den nya enheten
CEO för den nyetablerade affärsenheten är Dr Katrin Kobe. Hon är doktor i fysik och tillför Bosch mer än 25 års erfarenhet av ledarskap från en mängd olika teknikföretag. Under den tiden utvecklade hon flera nya affärsområden.
– På Bosch är forskning en högsta prioritet. Som ett globalt företag med allianser och expertis inom kvantteknik, tar Bosch tillfället i akt att göra framsteg med detta lovande nya fält i en agil startup-miljö. Det finns redan 15 medarbetare som arbetar på den nya startupen. Teamet, som kommer att växa till fler än 20 under de kommande månaderna, vill attrahera ingenjörer och affärsutvecklare i synnerhet, säger Dr Katrin Kobe.
Medicinska tillämpningar möjliga inom överskådlig framtid
Kvantsensorer använder de individuella atomerna i en gas eller defekter i fasta ämnen som atomära mätinstrument. På grund av det speciella sättet de initieras före mätning och deras förmåga att detektera individuella kvanttillstånd efter mätning, uppnår dessa sensorer oöverträffad precision. Tack vare kvantteknologin kommer enligt Bosch detta snart att göra det möjligt att utföra mätningar som är nästan 1 000 gånger mer exakta än de som görs med hjälp av dagens MEMS-sensorer.
Kvantsensorer kommer till exempel att kunna hjälpa till att diagnostisera neurologiska tillstånd som Alzheimers och Parkinsons mer exakt och enklare. De kan också användas för att registrera nervimpulser, och därmed användas för att kontrollera konstgjorda lemmar en dag. Dessa sensorer kan också upptäcka de minsta förändringarna i ett objekts position.
Bosch har forskat om kvantavkänning i sju år nu och säger sig ha byggt fullt fungerande och kraftfulla demonstratorer av en kvantmagnetometer och en kvantgyrometer. Kvantmagnetometrar kan till exempel användas för att detektera de små magnetfält som genereras av fysiologiska processer, medan kvantgyrometrar tillåter högprecisionsdetektering av rotationer för navigering av autonoma system. Det långsiktiga målet är att uppnå ytterligare miniatyrisering och integrera tekniken på ett chip. Dessutom har Bosch varit aktivt involverad i åtta offentligt finansierade kvantavkänningsprojekt, några av dem internationella, sedan 2018. Med denna nya affärsenhet vill Bosch nu öppna upp det här området för sina egna strategiska syften.
Stark marknadstillväxt förväntas
Marknadsexperter förutspår enligt Bosch en stark tillväxt inom kvantavkänningsapplikationer under de kommande åren. År 2021 investerades 22 miljarder dollar över hela världen i kvantteknologi.
Boschs nya affärsenhet kommer att finnas i lokalerna för dotterbolaget Grow Platform GmbH i Ludwigsburg. Organisatoriskt kommer uppstarten att tilldelas Bosch Automotive Electronics division, baserad i Reutlingen.