Infineon Technologies stärker nu sitt engagemang i utvecklingen av kvantberäkningsteknologier i Tyskland och Europa. Utöver tidigare etablerade initiativ och partnerskap deltar chiptillverkaren i ytterligare sex forskningsprojekt som finansieras som en del av den tyska federala regeringens ekonomiska stimulanspaket för kvantteknologiernas framtid.
I samarbete med forskningsinstitut och partners inom industrin kommer Infineon att bidra med sin expertis inom mikroelektronik och industriell tillverkning samt sin erfarenhet av tillämpningar för framtida kvantdatorer.
– Infineon ser kvantteknologier som en stor möjlighet i global konkurrens, eftersom de utgör en helt ny utveckling, säger Dr Reinhard Ploss, vd för Infineon.
– Vi är fortfarande långt ifrån att bestämma vilken teknisk väg som kommer att göra snabbast möjliga framsteg och vilka applikationer som kommer att hanteras framgångsrikt av kvantdatorer. Infineon forskar därför om en mängd olika tillvägagångssätt. Genom att delta i de nya projekten kommer vi att bredda vår fotavtryck längs hela kvantteknologins värdekedja, från hårdvara och mjukvara till industriell produktion och till och med applikationer. Det nära samarbetet i dessa projekt kommer att accelerera utvecklingstakten och kommer att lägga grunden för en framgångsrik framtid.
Målet med forskningsprojekten är att övervinna hinder i användningen av kvantteknologi. Här ska demonstratorer konstrueras, elektronisk styrning integreras och mjukvara för användning av kvantdatorer utvecklas. Utmaningarna är fortfarande stora inom alla områden: Utvecklingen av tillämplig kvantberäkning innebär mer än att bara tillhandahålla fler och bättre qubits för beräkningar. Det kräver också en helhetssyn som tar hänsyn till kringutrustning, mjukvara och applikationer, förutom hårdvara. Infineon bidrar med sin erfarenhet av skalning och tillverkning inom de olika områdena och kommer att undersöka möjliga tillämpningsfall.
De enskilda projekten i detalj:
- ATIQ-projektet (Trapped-Ion Quantum Computer for Applications) inkluderar 25 partners från forskningsanläggningar och industrin. Projektet skall utveckla en jonfälla-baserad kvantdatordemonstrator som kan göras tillgänglig för användare på ett tillförlitligt sätt och dygnet runt inom 30 månader. Inledningsvis kommer demonstratorn att arbeta med tio qubits och kommer senare att skalas upp till mer än 100 qubits. Infineon bidrar med sin expertis inom jonfällaprojekt samt inom styrelektronik och kryoelektronik.
- MuniQC-SC (Munich Quantum Computer based on Superconductors) utvecklar en kvantdatordemonstrator baserad på supraledare. Infineon arbetar tillsammans med tio forsknings- och uppstartspartners i projektet, som inkluderar tillverkning i laboratorie-, småbatch- och industriell skala. I synnerhet bidrar chiptillverkaren med expertis inom industriella tillverkningsprocesser för halvledarproduktion.
- QuMIC-projektet (Qubits Control by Microwave Integrated Circuits), som involverar totalt sex partnerinstitutioner, fokus ligger på miniatyrisering av den radiofrekvenselektronik och kontrollelektronik som är nödvändig för kvantdatorer baserade på jonfälla eller supraledande qubits. Infineon koordinerar projektet och koncentrerar sig på undersökningen av högintegrerade datorchips i radiofrekvensområdet samt deras integration i kvantelektronik. Projektet fokuserar också på utveckling av kompakta multichipmoduler.
- QVOL (Volume production of quantum sensors based on magnetic field sensors in silicon carbide) är det första kvantsensorprojektet där Infineon är involverat och leder forskningskonsortiet med totalt sex partners. Infineons huvuduppgift är utvecklingen av kvantsensorstrukturer baserade på kiselkarbidteknologier som även lämpar sig för högvolymproduktion.
- QuaST (Quantum-enabling Services und Tools) utvecklar mjukvaruverktyg som avsevärt kommer att förenkla användaråtkomsten till kvantdatorer. Målet är att förenkla tidigare högspecialiserade programmeringsmetoder till den grad att programmerare inte längre kommer att kräva speciella kunskaper om kvantberäkning, utan snarare kommer programvaran att utföra nödvändiga ändringar av hårdvaran i bakgrunden. Detta inkluderar i synnerhet den automatiska nedbrytningen av optimeringsproblem i industriella frågor för klassiska superdatorer och kvantdatorer. Sex partners samarbetar i projektet. Infineon tillhandahåller konkreta tillämpningsexempel från den globala leveranskedjan.
- QuBRA-projektet (Quantum methods and Benchmarks for Resource Allocation) utvecklar algoritmer och benchmarking för att fastställa den praktiskt genomförbara fördelen med kvantdatorer i jämförelse med klassiska metoder, till exempel inom maskininlärning. Detta kommer bland annat att hjälpa till att avgöra när användningen av kvantdatorer är att föredra och när användningen av klassiska datorer är mer praktisk. Infineon bidrar också med applikationsscenarier från leveranskedjan till detta projekt, med totalt sex partners.