Emedan världsekonomin svävar nära en ny tillväxtkris har europeiska statistiker tyst medgivit att den senaste lågkonjunkturen inte var riktigt så djup som de fått oss att tro – särskilt gäller det länder såsom Sverige och Finland, meddelar FedEE.
Den europeiska kommissionens statistikbyrå, eurostat, har precis släppt reviderade ekonomiska tillväxtsiffror för perioden 1997-2013. Länk.
Samtidigt som eurostat försöker tona ner den totala effekten av de förändrade siffrorna visar detaljerade data per land och för de senaste åren på en betydligt mer dramatisk läsning. På grund av nya sätt att kapitalisera på forskning och utveckling, vilket visas i rapportens diagram, och olika ”statistiska förbättringar”, verkar kollapserna av ekonomierna i Cypern och Nederländerna under 2010 varit allvarligt uppblåsta. De nya siffrorna höjer BNP-siffrorna för 2010 med 9,5% för Cypern och 7,6% för Nederländerna. Bland andra länder som berörts av dessa förändringar återfinns Sverige (+ 5,5%), Finland (+ 4,7%) och Tjeckien (+ 4,3%). I alla andra EU-länder utom Lettland har förändringarna haft en positiv effekt på BNP.
I en kommentar till dessa revideringar säger generalsekreteraren för The Federation of International Employers (FedEE), Robin Chater (som själv är professionell statistiker):
– Vi har alltid vetat om att BNP-siffrorna har varit sårbara för sådan här substentiella revisioner. Det är därför det är så farligt att titta på aktuell statistik och dra för många slutsatser från dem. Det här är dock ett betydande besvär för den Europeiska kommissionen eftersom de är fullt medvetna om att alla aktörer i EU:s ekonomi har förlitat sig så mycket på deras uppgifter som underlag för inköps- och investeringsbeslut. Nu när de får veta att lågkonjunkturen inte var fullt så dramatisk trots allt. Det kommer göra många företag mycket arga – särskilt inom finanssektorn.
FedEE håller för närvarande på och sammanställer nya siffror för att skapa förbättrade uppskattningar för den globala ekonomin, priser och löner. Dessa kommer att göra det mycket lättare att bedöma de övergripande rörelserna inom ekonomiska cykler – när de uppstår.
FedEE bildades 1988 med stöd från den Europeiska kommissionen. Dess uppdrag förändrades 2014 från Europa till att gälla hela världen. Det huvudsakliga syftet med FedEE är att fungera som en gemensam, central resurs för multinationella företag inom områdena arbetsrätt, ekonomi och arbetsrelationer. Ordförande är för närvarande Ford Motor Company som agerar på självständig grund tillsammans med regionala kontor i Storbritannien och Hongkong.