Det nederländska uppstartsföretaget QuantWare har nu lanserat vad företaget hävdar är världens första kommersiellt tillgängliga supraledande processorn för kvantdatorer (QPU) med leverans direkt från lagerhyllan.
En QuantWare ”Soprano” QPU
Datorer baserade på kvantteknologi kommer att avsevärt öka den mängd data som datorer kan bearbeta, vilket kan få stora konsekvenser inom områden såsom AI, medicin, affärsinformation och cybersäkerhet. Men kvantindustrin är fortfarande ung och uppskalningen av kvantbitar är svår. Företag som bygger delar till kvantdatorer behöver tillgång till kvantbitar men det kostar ofta för mycket för dem att producera dem själva. QuantWares superledande QPU:er avser eliminera denna barriär och kan enligt företaget vara avgörande för att påskynda utvecklingen av kvantdatormarknaden.
Supraledande teknik är det ledande och mest mogna sättet för att ta fram kvantprocessorer – Google uppnådde “quantum supremacy” under 2019 med hjälp av superledande QPU:er. Medan andra QPU:er redan finns tillgängliga ”från lagerhyllan”, är det här första gången en superledande QPU finns i produktifierad form, vilket påverkar möjligheterna till kvantexperimentering.
QuantWares egen produkt, Soprano, är en QPU med fem kvantbitar. I en artikel publicerad av Ars Technica uppger QuantWare att ”trovärdigheten för varje kvantbit kommer att vara 99,9 procent, vilket borde hålla felfrekvensen hanterbar.” 5 kvantbitar uppges räcka för den kundbas som QuantWare förväntar sig skall vara intresserade, nämligen forskningsinstitutioner och universitetslaboratorier.
– Vår Sopran-QPU är vad Intel 4004 var för halvledarbranschen. Superledande kvantbitar är mycket anpassningsbara, enkla att kontrollera och mycket skalbara. Denna funktionalitet gör supraledande QPU:er till den överlägset mest sannolika kandidaten för kvantdatorapplikationer på kort sikt, säger medgrundaren av QuantWare, Matthijs Rijlaarsdam.
QuantWares produkter uppges av företaget avsevärt sänka de kostnader som traditionellt krävs för att skapa kvantteknologi. Företaget har redan visat sitt tillvägagångssätt genom att leverera en QPU till ImpaQT.
Världen har utlovats kvantdatorer under lång tid – datorer som kan lösa problem som tidigare var olösliga av traditionella datorer och slutföra beräkningar inom dagar eller minuter istället för tusentals år. Stora kvantdatorer behövs dock för att ha en chans att bevisa detta påstående i en utmaning som kallas ”quantum supremacy” eller ”quantum advantage”. Stora kvantprocessorer är dock endast tillgängliga för stora företag som IBM och Google som dominerar fältet. QuantWares syfte är att göra kvantprocessorer till en möjlighet för alla företag och forskare på området.
– Tävlingen mot användbar kvantdatabearbetning håller på att intensifieras, men är ändå reserverad för en liten grupp företag. Genom att göra QPU:er mer tillgängliga kommer vi att skynda på utvecklingen av praktiska kvantdrivna lösningar för världens största problem, säger QuantWares medgrundare Dr. Alessandro Bruno.
Ett annat sätt att uppnå ”Quantum Advantage” är enligt QuantWare att utforma ett chip specifikt för en viss applikation. Uppstartsföretaget vill utnyttja detta genom att skapa samkonstruerade QPU:er tillsammans med programvaruföretag för att låta dem utveckla processorer som är specialiserade på deras algoritmer.
QuantWare grundades 2020 av kvantingenjör Dr. Alessandro Bruno och Delft University of Technology (TU Delft) doktorand MSc Matthijs Rijlaarsdam. De träffades när de forskade vid QuTech, ett kvantteknologiforskningsinstitut vid TU Delft i Nederländerna. Företaget avslutade nyligen sin försådds finansieringsrunda, vilket innebär att företaget nu har samlat in 1,15 miljoner euro. De planerar att snabbt expandera sitt team och uppgradera sina processorer mot högre antal kvantbitar. Ett av deras tillväxtmål under resten av året är att utöka tillverkningskapaciteten och partnerskap – QuantWare hoppas kunna bli en samarbetsbro mellan kvantföretag världen över. QuantWares två första produkter, Crescendo och Soprano, är nu tillgängliga för förbeställning.