• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

SE Nytt

Elektroniknytt i Skandinavien

  • Hem
  • Nyheter
    • Nyheter · Elektronik
    • Nyheter · Energi
    • Nyheter · Telekom
    • Nyheter · Ekonomi
    • Nyheter · FoU
  • Om oss
  • Kontakt
Hem » EU-projektet RISE-6G sjösatt

EU-projektet RISE-6G sjösatt

11 februari 2021 – Jonas Karlsson

Den franska forskningsorganisationen CEA-Leti har tillkännagivit ett visionärt EU-sponsrat forskningsprojekt för nästa generations trådlösa anslutningar där väggar tak och speglar kan bli framtidens terminaler. Projektet är döpt till RISE-6G och nordiska deltagare är Chalmers tekniska högskola och Aalborg Universitet.

RISE-6G kommer att utveckla, ta fram prototyper och testa smarta och energimässigt hållbara tekniska framsteg baserade på omkonfigurerbara intelligenta ytor (reconfigurable intelligent surfaces, RIS) som möjliggör programmerbar styrning och utformning av den trådlösa miljön för vågutbredning.

Dessa ytor kan vara diodbaserade antenner eller metamaterial för att belägga objekt i omgivningen, såsom väggar, tak, speglar och apparater, som kan fungera som omkonfigurerbara reflektorer eller sändtagare för massiv access när de är utrustade med aktiva radiofrekvenselement.

– Vårt uppdrag är att bana vägen för nya disruptivta koncept som en tjänst för den trådlösa miljön genom dynamisk styrning av trådlös kommunikation för lokal och energieffektiv kommunikation med hög kapacitet. Systemet kommer också att säkerställa lokaliseringsnoggannhet och integritetsgarantier mot avlyssning, samtidigt som det tillgodoser specifika regler för spektrumanvändning och begränsning av elektromagnetisk fält (EMF). säger Emilio Calvanese Strinati, RISE-6G-projektkoordinator och forskningsdirektör inom 6G future wireless på CEA-Leti.

Integrering av byggstenar för hårdvara i framtida B5G/6G-nätverk
Som en del av sitt mål att demonstrera ett skalbart, smart och trådlöst ”anslutningsparadigm” som möjliggörs av RIS, kommer det paneuropeiska projektet att ta itu med utformningen av viktiga byggstenar för hårdvara och deras integration i framtida B5G / 6G-nätverk.

För att uppnå sina mål har RISE-6G definierat delmålen att:

  • Definiera nya nätverksarkitekturer och driftstrategier med flera omkonfigurerbara intelligenta ytor.
  • Karakterisera det nya systemets grundläggande gränser med utnyttjande av de föreslagna realistiska och validerade radiovågsutbredningsmodellerna.
  • Utforma lösningar för att möjliggöra onlinehandel mellan högkapacitetsanslutning, energieffektivitet, EMF-exponering och lokaliseringsnoggrannhet baserat på dynamiskt programmerbara trådlösa utbredningsmiljöer, samtidigt som specifika lagar och regleringskrav för spektrumanvändning, dataskydd och EMF-emission uppfylls.
  • Med prototyper som benchmark föreslå innovationer genom att använda två kompletterande försök med vertikaler (produktionsanläggning Fiat Industry 4.0 och SNCF-tågstationen).

B5G/6G-nätverk förväntas byggas ut i slutet av detta decennium och kommer enligt CEA-Leti att skapa grunden för smarta samhällen och vertikala industrier som fokuserar på människan. För att uppnå detta förväntas framsteg stödja den långsiktiga, hållbara omvandlingen av nätverk till en distribuerad smart anslutningsinfrastruktur, där nya terminaltyper, till exempel speglar, skyltar och väggar, är inbäddade i miljön.

Genom att dynamiskt kontrollera RIS-aktiverade kommunikationsmiljöer samlas mobilnätverksanvändare i optimerade ”ultra-capacity/gigabit-områden” med kontrollerad energiförbrukning och begränsad EMF för att undvika störningar från icke anslutna enheter och för att minimera deras påverkan på människorna omkring dem.

Projektet RISE-6G
RISE-6G-projektet lanserades officiellt den 1 januari 2021 med en planerad varaktighet på tre år. Projektet kommer att ledas av CEA-Leti. Konsortiet omfattar 13 partners från sju länder som representerar den akademi, forsknings- och industrisektorn:

Bransch: NEC Laboratories Europe GMBH (teknisk samordnare, nätleverantör), Orange och Telecom Italia (teleoperatörer); Greenerwave (teknikleverantör)
Akademi: Chalmers tekniska högskola, Aalborg Universitet, National and Kapodistrian University of Athens och University of Notthingam
Forskning: CEA-Leti, Consorzion Nazionale Interuniversitario Italiano och Centre National de la Recherche Sceintifique
Övriga: Den franska nationella järnvägsföreningen (SNCF) och Centro Ricerche Fiat (vertikala industrier och slutanvändare)

De senaste uppdateringarna om RISE-6G-projektet finns på linkedin.com/groups/12492572/

Arkiverad under: FoU Märkt med: Innovationer, Kommunikation, Materialteknik, Radio

Translate SE-Nytt to your own language

Primärt sidofält

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

Lisa Pettersson ny vd för Sigma Technology Development

Emerson och ELT samarbetar om stödsystem till finska försvaret

Joakim Westh tar över klubban i SSC

Advenica får utvecklingsorder på kryptoprodukter

Jonas Wærn ny vd för JonDeTech Sensors

Nya insikter om 2H-NbS₂ som supraledare

Footer

Aktuellt

SiTime släpper klockgenerator med MEMS-resonator

Smoltek utser Magnus Andersson till ny vd

Sivers ansluter sig till satellitkonsortium

Astor slutför investering i Dolprop Industries

TRANSLATE SE-Nytt

SE Nytt

Kronobergsgatan 16 2tr, 112 33 Stockholm
E-post jonas@senytt,se
Tel +46 (0)73 697 5850

RSS RSS-feed

© 2025 SE Nytt · Xpomagz On Genesis Framework & WordPress · GDPR+Cookies · Logga in