Det finns behov av information om elsäkerhet till den som köper elfordon. Det visar en utredning som Elsäkerhetsverket gjort på uppdrag av regeringen. Behovet är störst för exempelvis elbilar som laddas i hemmet.
Allt fler fordon förväntas i framtiden att drivas med el. Det innebär att det kommer att behövas ett stort antal laddningsstationer både i privat regi och i offentlig miljö. De elströmmar som ska passera genom elinstallationen, när man laddar ett elfordon, är högre än normalt och sker under en längre tid. Det ställer krav på information om funktion och säkerhet. Elsäkerhetsverket har utrett informationsbehovet och vad kraven på elsäkerhet innebär vid laddning samt vilka standarder som gäller. Rapporten riktar sig till intresserade och de som är ansvariga för elfordonsfrågor.
– Allt fler människor skaffar elfordon av olika slag. Vår bedömning är därför att det är extra viktigt att rikta information till privatpersoner som ska köpa sitt första elfordon. Man behöver bland annat veta vilka risker man tar ställning till när man väljer fordon och hur man ska ladda sin nyinköpta elbil, säger Per Höjevik, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket och ansvarig för utredningen.
– Det är mycket viktigt att hushållens elinstallationer klarar av den nya belastningen och att man försäkrar sig om att elanläggningen är anpassad för laddning, annars kan det finnas risker för överhettning och i värsta fall brand, säger Per Höjevik.
Industrin har tagit fram ett antal standarder för laddning av elfordon. Dessa kan användas både privat och publikt.
– EU-direktivet riktar sig enbart till publika laddningar och laddning över 3,7 kW. I hemmet kan du använda vilken metod som helst. I värsta fall använder man en kontakt som inte klarar av de höga strömmar som blir i fastighetens installation och där finns de största riskerna, säger Per Höjevik
Rapporten sammanfattar de olika metoder och tekniker för laddning av elfordon som finns och redogör för det nationella och internationella standardiseringsläget. I rapporten lämnas också förslag på fortsatta informationsinsatser.