Stort kundintresse gjorde att rekordmånga entreprenörer i våras valde att fortsätta utveckla sina affärsidéer. Nu är det dags för en ny kull entreprenörs-studenter att utveckla projekt vid Chalmers Encubator.
– Årets team har precis dragit igång sina spännande projekt. Idéerna handlar om allt från smarta livsmedel till småskaliga kraftverk och interaktiva leksaker för att nämna några, säger Linnéa Lindau, vd på Encubator.
Encubator är Chalmers inkubator som förverkligar affärsidéer tillsammans studenter från Chalmers Entreprenörskola. Modellen är att matcha de som har idéer med entreprenörer. Affärsidéerna kommer från akademisk forskning, etablerade företag och privatpersoner.
– Det är samma känsla varje år, vi har ett gäng drivna team och ett gäng idéer som alla har olika utmaningar framför sig. Under det kommande året kommer de nu testas gentemot olika kundsegment. Det är först då det går att avgöra vilka som har riktigt bärkraft. Det viktigaste vi kan göra är att skapa förutsättningar för teamen att blomma. Med fokus på att skapa värde, bygger entreprenörerna erfarenhet och lärdomar och det skapas fler livskraftiga bolag på köpet. Det ska bli hur kul som helst, säger Linnéa Lindau.
Det som är avgörande för om idéer utvecklas till affärer och bolag är kundernas inställning och vilja att köpa produkten/tjänsten. Det är också ett bärande inslag för studenterna när de driver sina projekt på Encubator – att komma ut och testa sina idéer gentemot tilltänkta kunder.
– Kunderna är de enda som kan berätta om vad de är beredda att betala. Det går inte att sitta hemma på kammaren och gissa. Genom att vara mycket ute bland kunder, skapas en förståelse för vad som går att sälja och var man kan hitta en affär. Det är det som är hela grejen. Men min största förhoppning är att vi kan vara med och bidra till att entreprenörerna, teamen och idéerna kommer till liv, säger Linnéa Lindau.
Malin Hansson och Natalie Lorin är två av de studenter som nu drar igång sitt projekt Algkällan.
– Vi förväntar oss ett utmanande år med möjligheten att lära oss från verkliga situationer där vi själva är det bestämmandet organet. Dessutom vill vi utnyttja den uppmuntrande och kreativa miljön för att verkligen kliva utanför vår trygghets zon, säger Malin Hansson och Natalie Lorin.
Även Sandra Melin på projektet WaterWeave är förväntansfull.
– Jag hoppas på att få bygga upp något nytt, testa på saker utanför min komfortzon och lära känna en massa nya människor. Jag ser väldigt mycket fram emot få vara med och utveckla en ny produkt och kunna erbjuda en ny lösning för vattenrening. Hur det än går med vårt projekt så vet jag att vi kommer att ha väldigt roligt på vägen, säger Sandra Melin.