Tidigare i somras startade Vinnova och Försvarsmakten ett program för att nyttja civil-militära synergier inom forskning och utveckling i syfte att stärka svensk försvarsförmåga. Programmet genomförs med stöd av Totalförsvarets forskningsinstitut och Försvarets materielverk och utlysningen stänger den 17 september 2024.
Inom den civila sektorn drivs utveckling av banbrytande teknik inom områden som exempelvis AI, kvantteknik och autonoma system. Genom ett program för civil-militär innovation vill myndigheterna nu hitta metoder och arbetssätt för att nyttiggöra civiltutvecklad teknik för utökad militär förmåga.
De första utlysningarna inom programmet riktar sig till en bredd av olika företag och syftar till att:
- Stärka samverkan mellan konsortier inom den civila sektorn och försvarssektorn för att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem.
- Skapa ett nationellt kluster av organisationer med nätverk, resurser och kompetenser för att åstadkomma ett effektivt samspel mellan civila och försvarsorienterade innovationsmiljöer samt försvaret och dess myndigheter.
- Accelerera utvecklingen av tekniker med dubbla användningsområden utvecklade av startups och små- och medelstora företag.
– Det finns stora möjligheter med att tillvarata civil-militära synergier som stärker vår försvarsförmåga och på sikt internationell konkurrenskraft. Detta kan vi bland annat göra genom att hitta militära användningar på banbrytande teknik som utvecklats för civil sektor. Programmet har också betydelse för svensk medverkan i det avancerade innovationsarbete som just nu utvecklas inom Nato, säger Darja Isaksson, generaldirektör för Vinnova.
Försvarsinnovation bidrar till en strategisk förmåga att med hjälp av ny teknik snabbare och effektivare än motståndare kunna hantera försvarsrelaterade problem. Tillgänglig civil och militär teknik behöver utvecklas för att omsätta kunskap i nya materiel och nya lösningar.
– Det svenska försvaret utvecklas och Försvarsmakten ska växa med både fler medarbetare, moderna materiel samt nya och utvecklade förmågor. Omvärldsläget kräver att vi ökar den militära förmågan här och nu och samtidigt stärker förmågeutvecklingen på längre sikt. Vi ser fram emot en samlad innovationskraft för försvaret av Sverige, säger generalmajor Johan Pekkari, Försvarsmaktens strategichef.
Innovationsprogrammet för civil-militära synergier är ett uppdrag från Regeringen som ska finansiera innovation, initialt med 60 miljoner kronor under 2024.
Programmet avser att stärka Sveriges försvarsförmåga och säkerhet i fred, kris och krig. Samtidigt skapas affärsmöjligheter och konkurrenskraft för svenska företag. Genom att föra samman försvarskomplexet med lärosäten, myndigheter och industri skall fördelar skapas som bidrar till Sveriges framtida konkurrenskraft inom både den civila sektorn och till försvarsförmågan.
Samverkansprojekt för civil-militära synergier
Utlysningen riktar sig till konsortier bestående av minst två aktörer där företag, universitet, högskola, forskningsinstitut och andra relevanta aktörer kan ingå. Minst en näringslivsaktör ska vara verksam inom försvarsområdet i Sverige, och minst en aktör ska vara verksam inom den civila sektorn. Alla deltagande parter kan vara företag.
Acceleration av Civil-militära innovationer
Är du en aktör med förmåga att bidra till att accelerera utvecklingen av tekniker med dubbla användningsområden som har potential att lösa försvarsrelaterade utmaningar? Denna utlysning är en gemensam satsning av Vinnova och Försvarsmakten inom ramen för Innovationsprogrammet för civil-militära synergier. Målet med utlysningen är att främja utveckling av tekniker med dubbla användningsområden som har potential att bidra till att hantera försvarsrelaterade problem i syfte att stärka såväl militär förmågeutveckling som svenska företags konkurrenskraft och möjligheter att verka på den internationella marknaden.