Enligt ett nytt kontrakt kommer ABB att bygga hyperspektrala kameror för fyra GHGSat-satelliter som planeras att skjutas upp i omloppsbana 2024. GHGSat- satelliter används till att från rymden övervaka utsläpp av växthusgaser. ABB har tidigare levererat sju optiska sensorer till GHGSat.
ABB har säkrat ett tredje kontrakt med GHGSat för att tillverka optiska sensorer för deras C12, C13, C14 och C15 satelliter som ska skjutas upp i omloppsbana 2024. Enligt ABB har prestanda från de sju ABB-byggda optiska sensorerna som levererats till GHGSat mellan 2021 och 2023 bidragit till det nya kontraktet.
De nya satelliterna kommer att ansluta sig till GHGSats expanderande konstellation som upptäcker och kvantifierar industriella gasläckor från rymden. ABB har byggt nyttolasten – instrumenten som finns ombord på satelliterna – till tio av GHGSats satelliter för utsläppsövervakning som skjutits upp i rymden. Under de senaste två åren uppges GHGSat möjliggjort en minskning av 5,6 miljoner ton koldioxidekvivalenta utsläpp från industrianläggningar runt om i världen.
Tidigare i år rapporterade GHGSat att deras befintliga satelliter har fördubblat sina mätmöjligheter för metanemissioner tack vare sensorernas prestanda*). Detta har gjort det möjligt för GHGSat att påskynda skalningen av sina övervakningstjänster, vilket hjälper industrier såsom inom olja och gas, kraftproduktion, gruvdrift med flera att förstå och minska utsläppen av växthusgaser.
– Det nya kontraktet är ett bevis på GHGSats förtroende för ABB:s tillverkningskapacitet för att bygga komplexa, högpresterande optiska nyttolaster för hyperspektral jordobservation. I år fördubblade vi vår tillverkningsinfrastruktur dedikerad till rymdprojekt, så att vi bättre kan betjäna den blomstrande privata rymdsektorn. Vi strävar efter att bidra till framgången för våra nuvarande kunder när vi expanderar till andra jordobservationsmandat, säger Marc Corriveau, chef för Global Operations, Business Line Analytical, ABB Measurement & Analytics.
ABB har varit en ledare inom gasavkänning från omloppsbana i över två decennier, från och med utvecklingen av den kanadensiska rymdorganisationen SCISAT uppdragsnyttolast, som profilerar koncentrationen av mer än 70 olika gastyper ner till ppt (parts per trillion) från molntopp till yttre rymden. ABB tillhandahöll också hyperspektral teknologi till det japanska GOSAT-programmet, som banade väg för den globala kartläggningen i regional skala av källor och sänkor av växthusgaser från omloppsbana, med början med en första satellit 2009 och en förbättrad version 2018.
Idag bygger ABB vidare på detta arv genom att tillverka förbättrade versioner av GHGSats egenutvecklade vidvinkel Fabry-Perot (WAF-P) interferometer, som spårar samma infraröda fingeravtryck av växthusgaser.
Rymden är den enda platsen som tillåter att växthusgasutsläpp övervakas fritt över jurisdiktioner, vilket möjliggör opartisk rapportering.
*) Microsatellites surpasses performance expectations in greenhouse gas monitoring