Fackförbundet Sveriges Ingenjörer har tillsammans med övriga förbund i PTK sagt upp dagens uppfinnaravtal. Förhoppningen är att förhandla om avtalet och se till uppfinnare ska få bättre ersättningar för sina uppfinningar av det företag de arbetar för.
Dagens avtal har varit starkt kritiserat från Sveriges Ingenjörers sida med även Unionen har varit kritiska.
– Det gamla avtalet gäller tills det finns ett nytt. Men vi hoppas att vi ska kunna få ett avtal som gör att den som är kreativ utöver det som en arbetsgivare kan förvänta sig faktiskt får en skälig ersättning, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.
Enligt svensk lag tillhör en patenterbar uppfinning uppfinnaren oavsett om vederbörande är anställd eller inte. Men för 20 år sedan förhandlade PTK och Svenskt näringsliv fram ett avtal där arbetsgivaren får vissa rättigheter till uppfinningen samtidigt som den anställde ska få skälig ersättning.
Det avtalet har visat sig ha brister. En sådan är att preskriptionstider är kortare än i lagen vilket försvårar för den anställde då värdet av uppfinningen ofta inte går att påvisa förrän efter ganska många år. En del företag har också försökt förhala behandlingen av ersättningskrav med förhoppningen att preskriptionstiden ska hinna löpa ut.
Ett annat problem är att tvister inte avgörs i en domstol utan i en skiljenämnd där kraven på bland annat teknisk sakkunskap är lägre än i en domstol.
– Intentionerna med uppfinnaravtalet var att företagen skulle betala en högre ersättning till uppfinnarna mot att arbetsgivarsidan fick en utökad rätt till arbetstagaruppfinningar. Nu har det gått 20 år och vi kan konstatera att så blev det inte alls. Därför välkomnar vi uppsägningen, säger Frankelius i Ingenjörens nyhetsbrev.