BeammWave och Saab har beviljats pengar från Vinnova till ett projekt i myndighetens utlysning ”Samverkansprojekt för civil-militära synergier”. Den totala budgeten för projektet är 5,6 miljoner kronor, varav Vinnova-bidraget är på totalt 4,1 miljoner kronor och BeammWaves andel av bidraget är 2,3 miljoner kronor.
Projektidén är att kombinera Saabs expertis inom ett flertal militära applikationsområden med BeammWaves kunnande inom digital beamforming för telekom- och konsumentprodukter. Syftet med detta är att undersöka möjligheterna att forma nya kraftfulla och extremt kostnads- och energieffektiva produkter med en 100 procents svensk design och en tillverkning placerad inom EU. Mer precis än så är inte pressmeddelande från företaget.
Projektet löper från november 2024 och avslutas i november 2025.
– Detta ger möjligheten för oss att hitta nya tillämpningsområden för vår världsunika produkt och det är fantastiskt roligt att kunna göra detta med ett företag som Saab, säger Stefan Svedberg, vd på BeammWave.
– Detta projekt ger ett stort lärande i båda riktningarna och det kommer att ge oss kunskap som inte bara är tillämpbara för militära ändamål utan även kommer vår 5G-portfölj till godo, säger Per-Olof Brandt, medgrundare och teknikchef på BeammWave.
Ytterligare bidrag till BeammWave
För några veckor sedan meddelade BeammWave att företaget beviljats 3 miljoner kronor i Vinnova-bidrag inom utlysningen ”6G Forskning och innovation 2024”. Projektet koordineras av BeammWave och är ett gemensamt projekt tillsammans med Advenica och Lunds universitet. Den totala budgeten för projektet anges till 8,6 miljoner kronor, varav Vinnova-bidraget är på totalt 5,9 miljoner kronor och BeammWaves andel av bidraget är 3 miljoner kronor.
Projektets titel är ”Distribuerad digital beamforming för cmWave och mmWave integrerad radar och kommunikation”. Projektidén är att använda BeammWaves Advanced Development Platform – ADP1 i millimetervågsområdet, för att utveckla 6G-teknik för Integrated Sensing And robust Communication (ISAC). Projektet påbörjas i november 2024 och avslutas i augusti 2027.
– Genom att använda vår distribuerade digitala beamforming-arkitektur kan avkänningen göras med högre precision jämfört med nuvarande arkitekturer som är baserade på analoga beamforming-lösningar, sa Bengt Lindoff, Chief Systems Architect på BeammWave i ett pressmeddelande från den 8 oktober.
– Vi fortsätter att bygga vidare på vårt framgångsrika samarbete med Lunds universitet och Advenica för att se till att vi täcker nätverkseffektivitet, spektrumdelning och säkerhet, sa Markus Törmänen, medgrundare och styrelseledamot på BeammWave.