AAC Clyde Spaces dotterbolag AAC Hyperion och dess partners, Nederländska FSO Instruments och TNO, har kommit överens om att utveckla nästa generations laserkommunikationsterminaler för små satelliter. Värdet av projektet beräknas till 40,4 miljoner kronor.
I projektet ska AAC Clyde Space leverera ett kompakt, billigt lasersystem som kan överföra data från rymden med en hastighet på upp till 10 Gbit/s. Projektet är planerat att slutföras under tredje kvartalet 2026.
– Efterfrågan på direkt laserkommunikation mellan satelliter och jorden växer snabbt. Med det här projektet siktar vi på att ligga i framkant av den tekniska utvecklingen, säger AAC Clyde Spaces vd Luis Gomes.
AAC Hyperion kommer att producera det befintliga 1 Gbit/s-systemet, CubeCAT V1, i samarbete med FSO Instruments. Detta kommer också att utöka CubeCats kapacitet till 10 Gbit/s för att generera en nästa generations terminal för att möjliggöra rymd-till-jord-kommunikation mellan små satelliter och optiska markstationer.
Det totala värdet av projektet anges till 3,5 miljoner euro (cirka 40,4 SEK) varav 1,9 miljoner euro (ca 22,3 MSEK) kommer att samfinansieras av det holländska National Growth Fund-programmet NXTGEN HIGHTECH genom Netherlands Space Office (NSO). Projektet genomförs därmed under ett program av – och finansierat av – European Space Agency. Projektet kommer att redovisas som intäkt utan nettomarginal eftersom AAC Hyperion och partners kommer att finansiera de återstående 1,6 miljoner euron. (cirka 18,2 Mkr).
När kommersiella och statliga datakrav fortsätter att öka, växer behovet av högkvalitativ, aktuell data från rymden snabbt. Laserkommunikationsteknik används i allt större utsträckning för att skicka data som genereras på satelliter direkt till jorden. Genom att sända på det infraröda våglängdsbandet undviks begränsningarna hos teknologier baserade på standardradiofrekvenskommunikation, vilket ökar satelliternas överföringskapacitet med en faktor 10 till 100. Dessutom gör den smala strålbredden optiska kommunikationslänkar säkrare. Laserkommunikationssystem har också potentialen av lägre storlek, vikt och kraftförbrukning, vilket är viktigt inom rymdområdet.
CubeCAT V1 flyger för närvarande i Low Earth Orbit (LEO) på ett teknikdemonstrationsuppdrag. Den har utvecklats av TNO tillsammans med AAC Hyperion, AAC Clyde Spaces dotterbolag i Nederländerna specialiserat på optisk kommunikation, och andra partners.