Rymdteknikföretaget AAC Clyde Spaces dotterbolag AAC Omnisys har vunnit en order värd cirka 137 miljoner kronor för att bygga radioastronomimottagare till SKA-observatoriet. Kontraktet omfattar leverans av 80 komplett fungerande och integrerade mottagarsystem till projektet.
Kontraktet är det största som SKA-observatoriet tilldelat Sverige och gäller tillhandahållande av avancerade mottagare till observatoriets SKA-Mid-teleskop, som för närvarande är under uppbyggnad i Sydafrika.
SKAO (Square Kilometer Array Observatory) är en offentligt finansierad mellanstatlig organisation som bygger två av världens största radioteleskop, SKA-Mid i Sydafrika och SKA-Low i Australien. Till skillnad från konventionella teleskop består SKA-teleskopen av en samling av tusentals antenner och hundratals paraboler spridda över långa avstånd, och sammankopplade av tusentals kilometer optisk fiber. Genom att använda superdatorer för att bearbeta data som teleskopen tar emot från himlen och sedan distribuera den till det internationella vetenskapssamfundet, banar SKAO vägen för en djupare förståelse av universum.
AAC Omnisys har valts ut för att förse SKA-Mid-parabolerna med frontend för Band 1. Varje mottagare täcker frekvensområdet 0,35-1,05 GHz och är över en meter i diameter och väger 180 kg. Omnisys kommer att leverera 80 komplett fungerande och integrerade mottagarsystem till projektet. Leveransen förväntas pågå fram till första kvartalet 2027.
Mottagarna är baserade på en prototyp som först utvecklades av Sveriges Onsala rymdobservatorium, en nyckelpartner i SKA-projektet sedan många år. Efter år av utveckling och testning, inklusive i Kanada och Sydafrika på MeerKAT-teleskopet (en föregångare till SKA) klarade den svenska Band 1-mottagaren sin designgranskning och valdes ut av SKAO. År 2021 tecknade Chalmers tekniska högskola ett samarbetsavtal med SKAO för Sveriges räkning, vilket öppnar upphandlingsmöjligheter för svenska företag.
Med sin numera omfattande expertis inom rymd- och astronomisektorn, inklusive samarbete med European Space Agency och European Southern Observatory på det internationella radioteleskopet ALMA i Chile, kommer AAC Omnisys nu att ta denna design och tillverka den i stor skala för att möta SKAO:s behov.
– SKA-observatoriet kommer att revolutionera vår förståelse av universum och den fundamentala fysikens lagar eftersom det kommer att ge ett betydande steg i teleskopets prestanda genom dess omfattande storlek och det stora antalet antenner. Vi är stolta över att ha en så central del i att förvandla SKA till verklighet, lyfta fram vårt innovativa förhållningssätt till kvalitetssystem och lösningar. ”We are making space for our future!”, säger AAC Clyde Spaces vd Luis Gomes.