Tyska Bosch kommer satsa 10 miljarder euro under de närmaste fem åren på digitalisering och uppkoppling. En del av pengarna kommer att gå till att hitta en ersättning för ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller i kolneutrala drivlinor för användning i elmotorer och bränsleceller. Det med hjälp av IBM och 20 kvantdatorer från dem.
Två tredjedelar av de 10 miljarderna skall gå till att utveckla teknik med fokus på hållbarhet, mobilitet och Industri 4.0.
– För Bosch erbjuder digitalisering stora möjligheter för alla våra affärsområden. Förutom att utlova ny teknik investerar vi i yrkesutbildningar och en professionell utveckling av våra medarbetare, de som är nyckeln till en teknik ”Invented for life”, säger Dr. Stefan Hartung, koncernchef för Robert Bosch GmbH.
Samarbete med IBM inom kvantsimulering
Bosch tar i ett nytt partnerskap med IBM med sig en mångårig erfarenhet av simulering av som är särskilt viktiga för industriella tillämpningar. Företaget får tillgång till IBMs flotta av mer än tjugo avancerade kvantdatorer. Enligt Bosch blir det med dessa datorer möjligt att dra slutsatser om specifika egenskaper hos nya material på en bråkdel av den tid som behövs med hjälp av konventionella datorer.
Boschs mål är att under de kommande tio åren använda kvantberäkningssimulering för att hitta surrogat för ädelmetaller och sällsynta jordartsmetaller i kolneutrala drivlinor för användning i elmotorer och bränsleceller. Förutom nya material för bränsleceller är man intresserade av magneter för elmotorer som är lättare, kompakta, effektivare och mer lättillgängliga. Sådana material blir mer miljövänliga än dagens sällsynta jordartsmetaller.
Likt kvantdatorer har kvantsensorer en enorm potential och inom en överskådlig framtid kommer det att vara möjligt att använda dem för att uppnå en mätnoggrannhet som är tusen gånger större än idag. Inom exempelvis medicin kan kvantsensorer komma att hjälpa till med att diagnostisera neurologiska tillstånd som Alzheimers enklare och mer exakt.
– Kvantteknik är avgörande för Europas tekniska suveränitet. Det är viktigt att vi inte överlåter till andra regioner att utveckla på egen hand, utan i stället öppnar upp industriella områden med tillämpningar och utveckla affärsmodeller så fort det bara går, säger Stefan Hartung.
Nyheten om den här satsningen presenterades under konferensen Bosch ConnectedWorld 9 november.