Telekomföretaget BeammWave har beviljats medel från innovationsmyndigheten Vinnova till ett projekt som tillsammans med KTH och Lunds universitet skall ta företagets millimetervågsteknik till marknaden.
Lundaföretaget BeammWave är experter på kommunikationslösningar för frekvenser över 24 GHz*. Bolaget bygger en lösning avsedd för 5G, i form av ett 3×3 mm stort radiochip med antenn och tillhörande algoritmer.
Projektet har en total budget på 7,6 miljoner kronor. Vinnova-anslaget sker under utlysningen ”Smartare Elektroniksystem” och är på 3,8 miljoner kronor medan BeammWaves andel är totalt 1,1 miljoner kronor.
Projektets titel är ”Lågkomplexitets multi-antenn radioarkitekturer för millimetervågområdet”. Det har som mål att ta BeammWave från en patenterad design och prototyp till en validerad och produktionsfärdig produkt och därmed möjliggöra samarbete med industriella partners.
– Samarbetet med Kungliga Tekniska Högskolan och Lunds universitet tillför ett enormt värde för oss, eftersom vi får tillgång till mmWave-forskning och kunskap i världsklass och det visar också vilket värde vi kan tillföra universiteten med vår världsledande design och arkitektur, säger Stefan Svedberg, vd för BeammWave.
– Projektet kommer att pågå över två år och kommer att ha både teoretiska och praktiska komponenter som tar oss från Technology Readiness Level (TRL) 4 till 6, säger Bengt Lindoff, Chief Systems Architect för BeammWave och projektkoordinator för det gemensamma projektet.
*Vanligtvis definieras millimetervågsområdet till frekvensbandet 30 – 300 GHz (våglängder mellan 10 och 1 mm). När det kommer till telekommunikation räknar dock branschorganisationen GSMA även in frekvenser över 24 GHz som tillhörande millimetervågsområdet.