Den globala kumulativa produktionskapaciteten av litiumjon-batterier kan öka med mer än fem gånger till 5 500 GWh mellan 2021 och 2030, hävdar marknadsanalysföretaget Wood Mackenzie i ett pressmeddelande. Och det är Kina som leder marknaden. Northvolt är registrerad för en framtida kapacitet på 150 GWh och placerar sig idag på plats 15.

Asien och Stillahavsområdet, med Kina i spetsen, stod för 90 procent av världens batteritillverkning 2021. I slutet av decenniet förväntas regionen minska sin andel till 69 procent. Även om Nordamerikas cellkapacitet skulle kunna expandera 10 gånger till 2030, ligger de fortfarande efter Europa som är på väg att gå om Nordamerika 2022 och som kommer att stå för över 20 procent av den globala kapaciteten 2030 genom en snabbare expansion, spår Verisk-företaget Wood Mackenzie.
– Marknaden för elfordon (EV) står för nästan 80 procent av efterfrågan på litiumjonbatterier. Höga oljepriser stödjer fler marknader att införa en transportpolitik med nollutsläpp, vilket får efterfrågan på litiumjonbatterier att skjuta i höjden och överstiga 3 000 GWh till 2030, säger Wood Mackenzies konsult Jiayue Zheng.
– Marknaden för litiumjonbatterier stötte på brist redan förra året på grund av den blomstrande efterfrågan på elbilsmarknaden och stigande råvarupriser. Under vårt basfallsscenario räknar vi med att batteritillgången inte kommer att möta efterfrågan förrän 2023.
Globala batteritillverkare svarar med massiva expansionsplaner till en den total kapacitet på mer än 5 500 GWh år 2030 i över 300 tillverkningsanläggningar. Bland dem har kinesiska tillverkare tillkännagett planer på att bygga en kapacitet på mer än 3 000 GWh hittills.
De 15 främsta tillverkarna efter planerad kapacitet tog totalt cirka 200 GWh i drift 2021, och den ackumulerade kapaciteten nådde 600 GWh. Samtidigt befinner sig en kapacitet på 3 000 GWh i planerings- eller byggstadiet. Catl leder expansionen med en drifts- och planerad kapacitet på totalt 800 GWh fram till 2030. Kinesiska batteritillverkare som Svolt, Calb och Gotion High-Tech har också ambitiösa kapacitetsmål för 2025. Wood Mackenzie förväntar sig många fler tillkännagivanden av nya anläggningar under 2022.
Annan trend
En annan trend att titta på är enligt Wood Mackenzie den växande tekniken litiumjärnfosfatbatterier (LFP) eftersom nickel-kobolt-mangan (NCM)-batterier tappar marknadsandelar. Historiskt sett har marknaderna för elbilar och energilagringssystem mestadels använt NCM-batterier med tanke på den teknikens tillgänglighet och mognad. År 2021 stod NCM fortfarande för hälften av marknadsandelen. Men LFP-batterier började ta sig in på marknaden med konkurrenskraftiga kostnader, lång livscykel och hög säkerhetsprestanda, vilket gör dem till ett attraktivt alternativ för både kraft- och energitillämpningar. Wood Mackenzie räknar med att LFP:s marknadsandel kommer att överträffa NCM 2028.